Google Street View speurt nu naar gaslekken

In de VS maakt Google niet alleen maar foto's van straten, maar zoekt het met infraroodcamera's ook naar gaslekken die normaliter niet gevonden zouden worden.

Gaslekken zijn nogal een probleem in de VS. Ze komen geregeld voor en zijn zwaar schadelijk voor het milieu. Methaan, de koolwaterstof die het hoofdbestanddeel van huis-tuin-en-keukengas vormt, is een broeikasgas dat 25 keer sterker is dan CO2. Hoe meer methaan er in de atmosfeer komt, des te meer warmte blijft hangen.

Het lastige met een methaanlek is dat het moeilijk te detecteren is. Het gas is geurloos, wij ruiken het alleen omdat er geurstoffen aan zijn toegevoegd. Mensen kunnen functioneren als kanarie in de kolenmijn (worden misselijk en moe), maar dat is tijdrovend en er schijnen ethische bezwaren tegen te zijn.

Dit wordt opgelost doordat Google zijn Street View-auto's, die toch al overal komen, heeft uitgerust met infraroodcamera's om het gas te detecteren. Als zo'n wagen dus net iets te lang bij u voor de deur blijft staan, heeft u het gas niet goed dichtgedraaid. Of u heeft een wietplantage.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e287c6d8da3b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });