Max Verstappen VIJFDE in kwalificatie Australië

Racefans, ontwaakt! Het F1-seizoen is begonnen, er draait een Nederlander mee in de top en de eerste kwali van het jaar is zojuist verreden. Hier de resultaten.

Max Verstappen heeft een vijfde tijd neergezet, Lewis Hamilton vertrekt morgen vanaf de eerste startplek in Melbourne.

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Althans, daar hoopt men dan op. Uit het eerste deel van het kwalificatie-drieluik blijkt echter dat Mercedes gewoon weer de beste papieren heeft. Lewis Hamilton zette een snelste tijd neer met een 1:24.191, gevolgd door de de Ferrari van Raikkonen met een 1:24.352. Max Verstappen had een OH FUCK-momentje aan het begin en verremde zicht, resulterend in een flat spot. Aan het einde van Q1 herpakte hij zich en zette hij een knappe derde tijd neer met 1:24.482, op drie tienden achter Lewis en vóór Bottas. Teamgenoot Ricciardo pakte een negende tijd. Afvallers: Giovinazzi, Magnussen, Vandoorne, Stroll en Palmer.

Hier werden de kaarten geschud zoals vooraf verwacht: in het begin van de sessie zette Mercedes de beste tijden neer, gevolgd door Ferrari en de Red Bulls. Max Verstappen wist in het slot zijn tijd nog te verbeteren, maar kwam zijn teamgenoot niet voorbij. Wel meldde hij over de boordradio enkele irritaties: "Never send me out after Daniel again - it's too slow!" Grosjean pakte Hulkenberg op het laatst nog, waardoor hij net als Perez, Alonso, Ocon en Ericsson buiten de top tien valt. 

Het slot werd gekenmerkt door de crash van Daniel Ricciardo. Bij het uitkomen van bocht 14 kwam hij met te veel onderstuur op het vuile gedeelte, waardoor de achterkant spinde (overcorrectie) en hij met de staart van de RB13 in de bandenstapels eindigde. Teamgenoot Max Verstappen noteerde een vijfde tijd. Hamilton domineerde uiteindelijk met een 1:22.188, gevolgd door Vettel (1:22.456) en Bottas op drie tienden afstand. Ferrari-coureur Raikkonen werd vierde. Grosjean doet het opvallend goed en noteerde een zesde tijd, Felipe Massa eindigde op P7, Sainz heeft de achtste plek, voor Kvyat.