Brand bij leverancier legt productie Audi lam

De moderne 'just-in-time' logistiek is superhandig: je hebt nauwelijks opslagruimte nodig en de kosten zijn laag omdat je minimale voorraad aanhoudt. Het nadeel: een probleem bij één toeleverancier en je hele productie loopt meteen in de soep.

Moderne fabrikanten maken doorgaans alleen de meest essentiële onderdelen in-house, voor de rest wordt op toeleveranciers geleund. Eén van deze leveranciers, die voor de Audi A4 en A5 de geluids- en hitte-isolerende tussenschotten tussen motorruimte en cockpit maakt, kreeg vorige week woensdag te maken met een enorme brand die de gehele productiehal in de as legde (grote fik-video hier). Inmiddels zijn de schotten op en dus kunnen 1.400 Audi's per dag niet gebouwd worden en hebben 8.500 werknemers in Ingolstadt niets te doen. De leverancier heeft de productie inmiddels verplaatst naar een andere locatie en verwacht aan het einde van de week weer te kunnen leveren.

Hoewel het veel geld kost, kan Audi een kleine vertraging nog wel lijden. Het voorval toont echter wel aan hoe nauw vervlochten de leverketen is: als ergens een kleine schakel knapt komt meteen het hele productieproces stil te staan. Enkele maanden geleden nog moest moederconcern Volkswagen de productie van de Passat stilleggen nadat een ruzie  met toeleveranciers voor een onderdelentekort zorgde.