Het huidige wereldsnelheidsrecord met een auto werd in 1997 gezet door Andy Green in de Thrust SSC. Sinds die tijd is er maar een uitdager bezig om de eer over te nemen: Bloodhound SSC. De afkorting SSC staat voor supersonic car. Waar het in 1997 alleen nog maar de bedoeling was om door de geluidsbarrière te gaan in een auto is er nu een nog veel moeilijker doel gezet: 1.000 mijl per uur.
Het huidige record is 763 kilometer per uur. De volgende poging moet daarom minimaal 237 mijl sneller gaan. Dat is in kilometers 381 stuks harder. Er zijn al bijna geen auto's die die snelheid kunnen halen, dus dat maakt het lastig om het bovenop een topsnelheid te gooien. Inderdaad, daar is een hoop geld voor nodig en dat is problematisch.
Het idee was om dit jaar in oktober naar Zuid-Afrika af te reizen om het record te breken. De Nürburgring is niet de enige plaats waar snelheidsrecords worden gezet. Teamleider Richard Noble is echter duidelijk: "It is frustrating to change our schedule again—we know everyone is excited about seeing the car run. We want that too but our pace of development has to be pegged to the flow of funding." Minder geld betekent minder ontwikkeling en dat betekent minder snelheid. Automakers Jaguar en Geely zijn in ieder geval onderdeel van het plan. De Britten leveren een V8 motor voor de raketwagen. Lijkt vreemd, maar de Jaguar V8 is er om de brandstofpomp van de motor aan te drijven. Het is soswieso een indrukwekkend stel motoren dat de Bloodhound gaat aandrijven. Eerst wordt de auto op snelheid gebracht met een Rolls-Royce EJ200 straaljagermotor, waarna bij 485 kilometer per uur de speciaal ontwikkelde raketmotoren het overnemen.
Al met al is het een vrij zinloos plan, want eigenlijk kan je nauwelijks nog van een auto spreken. Het is meer een horizontaal vliegende raket met een paar wielen (en geen rubber om de banden). Kent u die mop van de snelste auto ter wereld? Het duurde lang voor hij er was.