Ross Brawn: 'we hebben meer Verstappens in de Formule 1 nodig'

Voormalig technisch directeur en teambaas Ross Brawn zegt in een interview met Formula 1 zinnige dingen over de toekomst van de sport. Zoals een budgetplafond en ruimte geven aan Verstappen-esque talent.

Liberty Media, de nieuwe eigenaar van het F1-imperium, heeft Brawn aangesteld als de nieuwe sportief directeur van F1. Samen met CEO Chase Carey en commercieel directeur Sean Bratches vormt hij een trio dat de koningsklasse naar de huidige tijdsgeest moet tillen. Aan de ene kant door internet en social media te omarmen (details alhier) en op technisch vlak middels een door Brawn opgesteld vijfjarenplan. 

In dit interview legt Brawn uit hoe dat moet geschieden: de financiële ongelijkheid tussen de F1-teams rechttrekken zodat bij de coureursselectie niet meer wordt gekeken naar hoeveel geld men meebrengt. Talent moet voorrang krijgen. "Mijn droom is om meer Verstappens in de F1 te krijgen. We willen een systeem waarbij alleen de beste coureurs doorstromen. Begrijp me niet verkeerd, het huidige aanbod is al sterk, maar als kleine teams geen betalende rijders hoeven aan te nemen, kunnen we het niveau naar een hoger plan tillen." aldus Brawn

Kortgezegd: er wordt onderzocht of er een budgetplafond kan komen. Brawn merkt daarbij op dat hij zulks niet meteen wil verplichten, omdat hij als geen ander weet dat de grotere teams (lees: Mercedes) meteen op hun achterste veerpoten gaan staan bij budgetlimitering. Maar dit proefballonnetje, samen met eerdere opmerkingen vanuit het Liberty Media-kamp dat de kosten ingeperkt dienen te worden, duidt er op dat het idee van kostenbesparingen langzaam bij alle deelnemers wordt ingemasseerd. Vervelend voor de grote jongens met ongelimiteerd budget, goed nieuws voor de kleine teams. Al denken we dat de allerkleinste teams áltijd gevoelig blijven voor betalende coureurs. Een verbod op het aannemen van pay drivers lijkt daarvoor de enige oplossing.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5def328cbdfe6', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });