Nieuw emissieschandaal: de Duitsers en de Italianen hebben weer ruzie

Duitsland heeft opnieuw de aanval geopend op Fiat. Het Duitse verkeersministerie zegt nieuwe 'defeat devices' in modellen van Fiat te hebben gevonden. De laatste keer dat ze dat zeiden, gaven de Italianen ze de vinger.

Het nadeel met al die emissieschandalen, is dat ze ook diep politiek geladen zijn. De Duitsers, grondig als ze zijn, besloten niet alleen Volkswagens aan zware tests te onderwerpen, maar ook andere fabrikanten. Onder andere Fiat (FCA) werd verdacht van sjoemelsoftware. De Italianen hadden geen zin om zich de les te laten lezen door Duitsland, thuisland van Dieselgate. Dus ze negeerden elke vraag die van boven de Alpen kwam. Ze deden de tests zelf en - wat een verrassing - alle Italiaanse auto's zijn top!

De Duitsers laten het er niet bij zitten. Ze zeggen nieuwe manipulerende software te hebben gevonden in de Fiat 500X. Het systeem schakelt filtering van de uitstoot na negentig minuten uit. Eerder werd een systeem gevonden dat na 22 minuten de emissiefiltering uitschakelde. Het verkeersministerie heeft de resultaten van de tests naar de Europese Commissie gestuurd, vermoedelijk omdat de Italianen toch niet thuis gaven (en, toegegeven, omdat dit de standaard procedure is).

FCA zegt niet te kunnen reageren op een onderzoek dat ze niet heeft kunnen inzien en herhaalt dat ze een sticker en een krul van Italiaanse verkeersbobo's heeft gekregen. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd, want de Duitsers hebben er belang bij om ook andere automakers dan de eigen te besmeuren en de Italianen willen niet meewerken met de Duitse dwingelandij, ook al voldoen ze mogelijk niet aan de regels. Smull0n!

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0c227b78b40', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });