'Hang, trek en vierendeel appende ouder in bijzijn van kind'

Wie zijn smartphone gebruikt tijdens het autorijden is een bokkenlul. Gebruik je smartphone in het bijzijn van je kind en je kunt het vagevuur overslaan en direct naar de hel lopen, aldus de VVN, die KEIHARDE AKSIE eist tegen ontaarde app-ouders.

Sommige mensen kunnen best aardig multitasken, maar helaas zijn aan het verkeer deelnemen en een smartphone bedienen onafhankelijk van elkaar te complexe taken. Dat gaat gewoon niet, en iedereen die het tegendeel beweert is een jokkebrok. Vroeger kon je op de snelweg best nog blind een SMS'je tikken op je Nokia 3310, bij een smartphone heb je je aandacht nodig en een blik die op je scherm is gericht ziet niet wat er op de weg gebeurt. Ons oordeel is daarom vrij helder: een ieder die het OK vindt om tijdens het rijden zijn of haar lulijzer te bedienen verdient het om in naam van de verkeersveiligheid preventief geruimd te worden.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een organisatie die min of meer dezelfde mening is toegedaan. De experts die altijd toepassen wat ze prediken (nou ja, bijna altijd dan...) stellen bij monde van directeur Felix Cohen in de Telegraaf dat een ouder die appt in het bijzijn van zijn/haar kind een bezoekje verdient van een aantal harde pijprokende gepigmenteerde mannen, die hem bewerken met een tang en een snijbrander,een dubbele flip moet krijgen. Dus: geen 230 euro maar 460 euro. Want boetebedragen maar tot in den treure omhoog schoppen heeft immers aantoonbaar gedragsverbeterend effe...oh, wacht.

Maar Cohen heeft wel gewoon een punt: net zoals je in het bijzijn van je kleine niet door rood loopt ben je pedagogisch uitermate slecht bezig wanneer je je smartphone bedient met de kleine op de achterbank. Om nog maar te zwijgen over de risicosetting. Wat dat betreft mogen ouders die dit doen best wel eens een autoriteit tegenkomen die medieval gaat on their asses. Maar zoek eens een creatievere oplossing dan dat uitgemolken boete-instrument. Oh wacht, dat doet de VVN ook: de club vuurt namelijk regelmatig met de bazooka allerlei plannetjes af, zoals bijvoorbeeld het neutraliseren van de telefoon tijdens het rijden. Waar zou het ze meer om gaan: de media-aandacht of het daadwerkelijk beïnvloeden van gedrag?