Politie: Wij geven teveel flitsboetes

De nieuwste generatie flitscamera's is zo precies afgesteld dat er teveel boetes uit komen. Dat vindt politievakbond ANPV, waar veel agenten bij aangesloten zijn. 69.000 boetes gingen in 2016 over een overtreding van 1 kilometer per uur.

Het gros van de snelheidsovertredingen in Nederland is maar klein. In 2016 gingen 3,1 miljoen bekeuringen over overschrijdingen van de maximumsnelheid met maar vijf kilometer per uur. Dat is bijna een derde meer dan er in 2014 voor dat soort snelheden werd uitgeschreven. Nederlanders zijn niet massaal harder gaan rijden: de camera's zijn steeds pietluttiger afgesteld.

Nu gaat het zelfs de agenten te ver. Bij monde van vakbondsman Geert Priem zeggen ze: "Belachelijk, soms is het nodig om een paar kilometer per uur harder te rijden, bijvoorbeeld om veilig in te halen of om een gevaarlijke situatie te voorkomen." Tegen het AD zegt hij verder dat de kleine boetes voornamelijk het gezag van de politie aantasten. Het lijkt eerder een verkapte belasting te zijn geworden met de laagste boete van €11 waar ook nog €9 administratiekosten bij komen.

Het Openbaar Ministerie deelt die visie niet en komt met een heel andere verklaring. De stijging komt door de toename van het aantal trajectcontroles en doordat de digitale camera's 24/7 aan kunnen staan. Verder zegt het OM dat er nog altijd een meetcorrectie van 5 kilometer op de bekeuring zit. Daarmee beantwoorden ze de vraag niet of het soms misschien veiliger is als je even te hard rijdt, zoals de politievakbond stelt.

De paal die het vaakst flitst staat overigens in Hilversum. Daar werd vorig jaar 102.966 keer een boete uitgedeeld, met een totale opbrengst van €6.237.365. Pas dus op als je daar de A27 af komt rijden.