U zoekt een Saab 900 Cabriolet? Dit staat er te koop

De zon is hier, rij de cabrio de schuur uit. Er is maar een (1!) dakloze auto waarin een man zich kan vertonen, op een formulewagen na. Die ene auto heet Saab 900 Cabriolet. En we hebben het over het pre-GM-model, de vierkante met het mooie fluitgeluid.

Geloof ons, rijdt u in een cabrio die geen Saab 900 is? Bent u man? Excuus, maar u rijdt voor paal. Uw auto is bestemd voor een dame, koop een exemplaar met een dak. Tot zover het volstrekt seksistische stijladvies, over naar de aankoopwijzer. 

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig reed elke architect en tandarts in Nederland met een Saab 900. Het liefst in nummerbordgeel en met een canvassen tent als dak. Nog steeds is het een van de auto's die bij velen het hart sneller laat kloppen. Soms van liefde, maar meestal van razernij. Het is verstandig om bij de auto een lidmaatschap op de Wegenwacht te bestellen. Saabs zijn stevig gemaakt, maar staan liever stil op de vluchtstrook, dan dat ze rijden. Tenzij u een Saabfanaat bent: uw Saab is natuurlijk onverwoestbaar, vergeef ons.

Wie absoluut de duurste Cabrio die verkrijgbaar is wil hebben, moet zich in Duitsland melden bij de verkoper van deze nummerbordgele 900. Officieel heet de kleur overigens Monte Carlo-geel. Het betreft een handgeschakelde 900 S, die in Nederland in 1993 €41.407 zou hebben gekost. In de 24 jaar sinds die tijd is deze auto nog geen 10% in waarde gedaald. Hoewel het een mooi exemplaar is, lijkt deze prijs toch een beetje overdreven voor een auto met 225.189 km op de klok. De prijs moet gerechtvaardigd worden door de Heuschmid tuning die erop is toegepast. Daarnaast is het de laatste 900 cabrio die door het bedrijf onder handen is genoemn en hij bleef dan ook in handen van de eigenaar.

Minder dan de helft van het duurste Duitse exemplaar ben je kwijt om de duurste cabrio van Nederland in je schuur te mogen zetten. Dat moet je overigens wel doen, want volgens de verkopende partij hebben de vorige eigenaars dat ook gedaan. Het is een erg mooie auto om te zien, maar de kleur is wat saai: black on black. Met 175.861 km op de teller valt het met de kilometers nogal mee.

Het vergt wat zoekwerk om een exemplaar te vinden dat zijn hele leven al in Nederland woont. Dit is er een en daarmee is de kans groot dat de kilometerstand van 261.638 correct is. Feest. De auto heeft een automatische versnellingsbak en verder alle luxe die je je moet voorstellen bij een auto uit 1992: dus eigenlijk helemaal niets.

Met een kilometerstand van rond de 211 duizend is dit de beste gele Saab 900 Cabriolet die er momenteel te koop staat. Bijna tienduizend euro voor een auto die een kwart eeuw geleden uit de fabriek kwam rijden is toch best veel. Zeker als je je bedenkt dat er flink wat gemeentes in Nederland zijn waar de auto (binnenkort) niet meer in mag in verband met zijn leeftijd.

Een auto uit 1992 met zo weinig kilometers op de teller. Eigenlijk gaan alle alarmbellen af, zeker omdat deze auto uit de VS (Californië) is geïmporteerd. Een retourtje naar de supermarkt is daar al bijna verder dan de 107 duizend kilometer die er op de teller staan. Het droge klimaat van het westen van Amerika helpt de auto overigens wel: er zit nauwelijks roest op.

Hij wordt aangeprezen als een klein restauratieproject, maar erbij is gezegd dat de bak en de motor nog prima werken. Dat is te hopen, want het is een 900 Turbo met 569.586 km onder de riem. Het restaureren heeft vooral te maken met de doffe lak en de bekleding van de auto die sleets is.

Deze blauwe Saab kost maar één achttiende van de prijs van de duurste, gele, Saab helemaal bovenaan. Een prijs waarvoor je je bijna geen buil kunt vallen. Maar ook een bedrag waarvoor je niet al te veel moet verwachten: hij heeft problemen. Er zit ruimte tussen de ramen en het dak, het contactslot is kapot, er zit roest op. De huidige eigenaar geeft het repareren van deze auto op. Dit is een exemplaar voor durfals en/of knutselaars. Het positieve punt: hij kost slechts een euro voor iedere kubieke centimeter aan cilinder die er onder de motorkap woont.