Robots komen uw pizza brengen

Inwoners van San Francisco kunnen hun bestelde voedsel vanaf nu per robot bezorgd krijgen. Eindelijk een einde aan de jakkerscooters door de stad!

De recensiegeiten van Yelp en een sportieve startup die Marble heet, bezorgen linksdraaiende falafels nu met een robotje. Dat geldt in ieder geval voor mensen die in bepaalde wijken in San Francisco  via Eat24 (onderdeel van Yelp) bestellen. Klanten krijgen de keuze tussen een menselijke en een geautomatiseerde bezorger. De robot, die op een of andere manier doet denken aan kantoorapparatuur uit de jaren negentig, rijdt net zo snel als een mens wandelt.

Door allerlei sensoren kan het op de stoep obstakels, andere mensen en voedseldieven vermijden. Dat laatste is overigens niet echt een risico, want het ding zit op slot. De klanten voor wie de robot rijdt, krijgen via een sms een code om de klep te openen en weldra zal de veurtreffelijke geur van vers bereid voedsel hen begroeten. Overigens krijgt de klant ook per telefoon een notificatie dat de robo-ober er is, want het apparaat kan natuurlijk niet bij de deurbel.

Momenteel verkeert de robotica nog in de testfase, dus er loopt een medewerker van Marble mee om te zien of alles goed verloopt. Dat is dan weer jammer, want wij zagen in deze bezorgdienst een oplossing van het gênante probleem dat je geen kleingeld hebt, maar de bezorger wel ongemakkelijk blijft wachten totdat u een fooi geeft.