Bernie Ecclestone liet iedereen teveel betalen voor Formule 1

Iedereen wist al dat Bernie Ecclestone een oude afzetter was, anders word je geen miljardair met een circus. Maar zelf ontkende hij het altijd. Tot nu. Hij is in de F1-paddock in Bahrein en daar gaf hij voor het eerst toe dat hij een geldwolf is.
@media (max-width: 679px){#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc6d3b2ee3 img{#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc6d3b2ee3 img{#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc6d3b2ee3 img{#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc6d3b2ee3 img{#fig-65dcc6d3b2ee3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Een veelgehoord probleem rondom de Formule 1 is dat het veel en veel te duur is. Alles kost geld en nog meer geld. Dat komt niet omdat de techniek zo achterlijk duur is (nou ja, ook wel een beetje), maar het komt er voornamelijk door dat ome Bernie iedereen teveel liet betalen.

Vooral de Grands Prix die de laatste vijftien jaar aan de kalender zijn toegevoegd (en er vaak ook weer snel van verdwenen) hebben 'iets teveel' betaald. Daardoor was het voor de organisatoren nauwelijks mogelijk om winst te maken. Door de dure kaartjes zaten de tribunes niet vol. Komt door Bernie: "I charged them too much for what we provide." Een zeldzaam moment van zelfkritiek van de ouwe vos in een interview met Autosport.

Maar het gaat nog verder. Bernard geeft zichzelf meer commentaar door te zeggen dat hij niet genoeg leverde: "On my watch, we didn't deliver the show that we charged people for." Inderdaad, de Formule 1 was de laatste jaren een optocht (met een Nederlandse solist die succesvol steeds ergens anders in de optocht opdook).

"The only thing that would be good for everyone would be if we could charge the promoters a lot less money. I did some good deals commercially. They [de organisatoren, red] are paying a lot of money, and most of them, if not all of them, are not making any money. Quite the opposite." Dat er aan dat laatste wordt gewerkt, werd afgelopen week duidelijk toen de Turkse Grand Prix ineens weer aan de horizon verscheen. President Erdogan is echter niet bereid om de miljoenen, die voorheen werden betaald voor de race, op tafel te leggen.

De kans is groot dat Ecclestone niet vanzelf tot dit inzicht is gekomen, maar dat dit in zijn hoofd geramd is door Chase Carey (CEO van Liberty Media). De nieuwe F1-eigenaar verwacht meer geld te verdienen door de koningsklasse van de autosport zo populair mogelijk te maken, in plaats van door iedereen uit te persen. Goed nieuws voor iedereen die hoopt op een Grand Prix in zijn eigen land. Inderdaad, dit nieuwe beleid brengt wellicht de Grote Prijs van Nederland weer wat dichterbij.