Max Verstappen ZESDE in kwalificatie Bahrein

Na de snelste tijd in de laatste vrije training was het tijd voor de echte kwalificatie. Valtteri Bottas vertrekt vanaf de eerste plaats, daarachter Lewis Hamilton.  De grootste verrassing komt van Renault dat twee auto's in de top tien parkeert.

Stroll, Wehrlein en Ericsson zijn de eersten die naar buiten rijden. Hun tijden (Stroll rijdt naar binnen zonder een tijd te zetten) zijn meteen een paar tienden sneller dan ze eerder vandaag reden. 

Met nog negen minuten op de klok zet Verstappen een eerste en op dat moment snelste tijd van 1:30.904. Hamilton duikt daar meteen onderdoor met een 1:30.814. Het tweetal wordt gevolgd door Vettel, Bottas en Ricciardo.

Raikkonen staat daar aanvankelijk nog achter, maar vlak voor het einde van de sessie verbetert hij zijn tijd naar de derde tijd. Terwijl Carlos Sainz bezig is met het zetten van een snelle ronde houdt zijn motor ermee op. Hij parkeert zijn wagen langs de kant en kan geen snelle tijd zetten, waardoor hij de tweede kwalificatieronde niet haalt. 

Opvallendste in deze sessie is de zesde tijd van Hülkenberg, ver voor de tiende tijd die Daniel Ricciardo wist te zetten.

Out: SAI, VAN, PER, ERI, MAG

De tweede sessie begint met top die meteen naar buiten rijdt om een tijd te gaan zetten. Bottas rijdt de eerste tijd met 1:29.555, vlak na hem komt Hamilton voorbij met een snellere ronde 1:29.535. Verstappen zet op dat moment de derde tijd 1:30.307, maar de twee Ferrari's komen daar net onderdoor. Waardoor de volgorde na een run tweemaal Mercedes, twee stuks Ferrari en twee keer RB13 is.

Lewis vindt het mooi en hij stapt vast uit zijn auto terwijl er nog vier minuten op de klok staan, hij gaat geen tweede run doen. De overige toppers laten zich ook niet zien op de baan. Alonso stapt ook uit, hij heeft echter nog geen tijd gezet. Zijn motor heeft het begeven, morgen start hij met een nieuwe motor (en een grid penalty).

Hülkenberg verbetert in de tweede outing zijn tijd naar de vijfde plek, voor Verstappen en Ricciardo. Overigens haalt ook Hülkenbergs teamgenoot Jolyon Palmer de top 10 qualifying.

Out: KVY, STR, WEH, OCO, ALO

De Red Bulls rijden als eersten naar buiten, gevolgd door de twee Mercedessen. Die Zilveren Pijlen hebben er nog wat extra's bovenop gegooid en zetten hoge 1:28'ers op de klok. Verstappen rijdt een 1:29.684, terwijl Ricciardo een paar duizendsten in de 1:30 rijdt. De Ferrari's zetten zich voor de twee Red Bulls: Raikkonen rijdt slechts drie duizendsten sneller dan Verstappen.

Massa en Grosjean zetten een zevende en achtste tijd in hun eerste run neer, terwijl de beide Renaults niet naar buiten rijden.

De tweede run is voor Valtteri Bottas geweldig, zijn tijd is 23 duizendsten sneller dan die van zijn teamgenoot Hamilton. De derde plaats is voor de Ferrari van Vettel. Opvallend: Daniel Ricciardo rijdt plotseling sneller dan zowel Raikkonen en Verstappen.

Hülkenberg zet zijn Renault achter Max neer. Verderop staan Massa, Grosjean en Palmer.