Ross Brawn: "Er zal nooit meer een GP van Turkije komen"

Het was een opvallend nieuwsbericht afgelopen week: de GP van Turkije keert hoogstwaarschijnlijk terug. Maar de mensen die er over gaan in de Formule 1 zeggen: 'fake news, er komt nooit meer een race in Turkije. Erdogan heeft dit zelf verzonnen'.

Terwijl heel Nederland gistermiddag klaar zat om de Grand Prix van Bahrein te bekijken en zat te hopen dat Max Verstappen een succesvolle race zou hebben, gebeurde er iets opvallends. Of misschien was het helemaal niet opvallend, en ging het langs veel mensen heen. Er kwam een stukje internationale politiek voorbij tijdens de uitzending. Het verhaal over de terugkeer van de Grand Prix van Turkije was fake news, en kwam uit de propagandakoker van President Erdogan.

Voor degenen die het hebben gemist hebben we een transcriptie van het gesprek tussen pitstraatcommentator Jack Plooij en presentator Olav Mol. Tijdens de opwarmronde van de race bespraken de twee het volgende:

Jack Plooij: "Ja, het laatste nieuws gaat over de Turkse Grand Prix. Vandaag is er een stemming in Turkije. Het blijkt dus allemaal een vervelend verhaal geweest te zijn afgelopen week in Turkije, want de hele Grand Prix gaat niet door. Het is alleen maar gedaan om de stemming Turkije: 'ah, positief, positief'. Maar ik hoorde net van Ross Brawn, er komt nooit meer een Grand Prix van Turkije."

Olav Mol: "O-kay, nou het is, het is een helder statement, wat dat betreft."

Weten we dat ook weer. Helaas krijgen we daarmee ook geen terugkeer van de hot grid girls of the Turkish GP.