Mercedes vernieuwt de S-Klasse inclusief de AMG-modellen

Na vier jaar was de Mercedes S-Klasse klaar voor een opfrisbeurt en die heeft de auto gekregen. In Shanghai tonen de Duitsers hun vernieuwde topmodel. Opvallendste nieuwigheid: de V8 is altijd 4,0 liter groot (/klein), ook als je een AMG bestelt.

Het eerste dat opvalt aan de vernieuwde S-Klasse is dat de vouwen en knikken nog niet zijn verdwenen. Chefdesigner Gorden Wagener heeft dan wel plotseling de karakteristieke 'folds' op de heupen van de Mercedessen tot ongewenst verklaard, hij heeft er bij het herzien van de lijnen van de S-Klasse nog geen afscheid van kunnen nemen.

Tegelijkertijd met de 'gewone' lijn heeft Mercedes ook meteen de AMG-versies van de supersedan onder handen genomen. De S63 krijgt voortaan een 4,0 liter V8 met biturbo mee in plaats van de oude 5,5 liter V8. De fabrikant claimt echter dat de nieuwe motor er is om de prestaties te verbeteren. Dat lijkt wat bijzonder, aangezien er ruim een kwart van de motor verdwenen is. Dat de kleinere motor voor zuinigere prestaties zorgt geloven we wel zonder meer. De nieuwe motor levert 612 pk, en dat is inderdaad 27 pk meer dan de oude V8 produceerde. De cijfers zijn goed voor een nul naar honderdsprint in 3,5 seconden. De auto wordt daarbij geholpen door zijn vierwielaandrijving en een negenversnellingsbak.

De S65 krijgt dezelfde zesliter V12 met biturbo (630 pk) die hij in de eerste versie van W222 ook al had, maar wordt uiterlijk natuurlijk wel aangepast aan het nieuwe design. Het front toont nieuwe LED-koplampen en een nieuwe 'jet wing', die de auto een agressievere look geeft.

De nieuwe Biturbo V8 komt ook naar de S560, waar de motor een stuk minder potent voor de dag komt. Hij levert er 469 pk en 700 Nm. 

Wie liever dieselt kan kiezen voor de S350d en de S400d. Bij de zes-in-lijns hebben een cilinderinhoud van drie liter en leveren respectievelijk 286pk/600Nm en 340pk/700Nm. Alle getoonde modellen (behalve de S65) hebben vierwielaandrijving. Mercedes benadrukt dat er nog meer motoriseringen, waaronder een hybride versie die ongeveer 50 kilometer op een batterijlading kan rijden.

Mercedes heeft natuurlijk ook vernieuwing op het gebied van luxe toegevoegd. Denk aan Energizing Comfort Control. Dit systeem koppelt alle comfortmiddelen aan elkaar. Denk daarbij aan de massagestoelen, de automatische klimaatcontrole en het geurverspreidingssysteem, maar ook de interieurverlichting en de muziek. Zo kun je de auto in een wellness-salon veranderen. Het idee erachter is dat je daardoor beter kunt concentreren op de weg.