Audi laat ons het licht zien met de nieuwe e-tron Sportback

Audi presenteerde op de Auto Shanghai zijn nieuwe e-tron Sportback. Het concept schreeuwt futurisme en de toekomst draait om licht, heel veel licht. 

De e-tron Sportback krijgt volgens Audi een elektrische aandrijflijn die maximaal 500 pk levert en van nul naar honderd sprint in 4,5 seconden. De actieradius bedraagt 500 kilometer. Dit soort ronde cijfers lijkt te bevestigen dat het inderdaad om een concept gaat, de echte wereld is grilliger. Maar dat zien we in 2019 wel als deze crossover op de markt komt. 

Op dit moment is het oplichtende logo belangrijker, want dat is een detail dat symbool staat voor de lichtobsessie die Audi met deze auto heeft. Audi besteedt bijna een kwart van zijn persbericht aan de bijzondere lampen die deze toekomstige creatie heeft. Zo zijn er zowel voor als achter LED-lichten gemonteerd die zorgen voor uitstekende zichtbaarheid zónder tegenliggers te verblinden. 

Audi is een pionier op het gebied van licht en zijn systemen zijn zo geavanceerd dat ze niet toegestaan zijn in de VS. De vraag is hoe lang koplampen nog zinvol zijn; zelfrijdende auto's hebben ze niet nodig, dus waarom dan al die investeringen in een technologie in zijn eindfase? 

Het antwoord is waarschijnlijk dat koplampen wellicht in hun eindfase verkeren, maar dat ontwikkeling in de manier waarop de weg wordt gelezen en hoe lampen voortdurend reageren op de buitenwereld, van cruciaal belang zijn voor de technologie van zelfrijdende auto's. En dat is precies waar Audi nog steeds aan werkt. Dit is geen eindpunt, maar een tussenfase die leidt tot autonome auto's. Wij hoeven het straks allemaal niet meer te zien, maar de auto moet nog wel kunnen kijken.