Fiat zadelt Italiaanse dealers ongevraagd op met duizenden faalauto's

Wat de daadwerkelijke neuk? Volgens Italiaanse dealers dumpt FiatChrysler ongevraagd slecht verkopende modellen bij hen en factureert daar flinke bedragen voor. Wij herhalen: ongevraagd.

Hoe Italiaans is dit? Verschillende FCA-dealers in het mooiste land van Europa hebben geklaagd dat FCA zo'n zesduizend voertuigen heeft gefactureerd die nooit zijn besteld. Daar kwamen de dealers naar eigen zeggen achter toen ze hun systemen uitplozen. FCA dumpt vooral slechtverkopende Tipo's en wagens in een nichemarkt, zoals de Ducato-bestelbus.

Dit is echt vreemd: niet alleen worden impopulaire modellen ongevraagd weggezet, ook zijn het volgens de dealers auto's die moeilijk te verkopen zijn wegens "de verkeerde specificaties". Het gaat om duizenden voertuigen. Bizar citaat van een getroffen dealer: "Fiat overnight invoiced us for more than 5,000 units of a model that so far this year had sold just about 4,000 units a month." Dat het onverkoopbare meuk is, blijkt duidelijk geen toeval, vooral omdat dealervoorraden al tjokvol Tipo's met zitten. 

FCA heeft, gevraagd naar de aantijgingen, niet gereageerd. FCA gaat wel vaker creatief met verkopen en boekhouding om. Zo claimde het bijvoorbeeld al 75 maanden achtereen te groeien in de VS, terwijl dat alleen maar een papieren waarheid was door Italiaans met de regels om te gaan. Deze laatste poging van Marchionne om een aardappel in zijn speedo te proppen wordt zeker vervolgd.