De eerste elektrische Audi is nu al te koop

Wat is het met elektrische auto's dat je ze al bestelt voordat het concept compleet is? Vanaf vandaag kun je de meer dan 500 kilometer ver rijdende Audi e-tron Quattro alvast bestellen, maar je mag de uiteindelijke versie nog niet zien.

De afgelopen jaren lieten de merken van de Volkswagen Groep het ene na het andere concept van elektrische auto's met een groot bereik zien. Verder dan wat elektrische Golfs kwamen de Duitsers echter nog niet in de showroom. Maar er gaat écht werk gemaakt worden van de belofte om niet meer te sjoemelen en tientallen elektrische modellen op de markt te brengen. 

In Noorwegen is vandaag het eerste bewijsstuk op tafel gekomen. Wie het wil kan vast de nieuwe elektrische SUV van Audi bestellen, de e-tron Quattro. De aanbetaling voor deze eerste serieuze Tesla-bedreiger (dankzij de 95 kWh batterij is de range waarschijnlijk boven de 500 kilometer) is NOK 20.000 (omgerekend €2.159,21).

De auto, die in Brussel gebouwd gaat worden, is volgens de Noorse importeur volgend jaar productieklaar en zal als eerste naar de zuinige Noordelijke oliestaat komen. Het model zal waarschijnlijk qua formaat tussen de Q5 en de Q7 zitten. Zoals het met een elektrische auto hoort geeft het merk ook meteen wat sprintcijfers weg: 0-100 km/u gaat in 4,5 seconden (een getal dat we ook bij de E-tron Sportback hoorden), de vierwielaandrijving haalt zijn kracht (435 pk en 800 Nm) uit drie motors en de topsnelheid zal 210 km/u bedragen.

De Noren vertellen er echter niet bij wat ze na de 20.000 kronen voor de aanbetaling nog van de kopers willen hebben. Het is een gok om te bestellen, als misschien kost de rest van de auto een belachelijke hoeveelheid geld, en wie weet geven ze de aanbetaling niet terug als je toch van de definitieve koop afziet.