Elon Musk speelt een riskant spel met de nieuwe Tesla Model 3

Oh Elon, wat ben je toch een overmoedige baas. Bijvoorbeeld door traditionele productieprocessen in de auto-industrie in de wind te slaan en kinderziektes te negeren, alleen maar om eind dit jaar de productie van de Model 3 te kunnen beginnen.

Zoals bekend houdt Tesla er een moordend schema op na en heeft Tesla geen tolerantie voor kinderziektes. De Model 3, waarvan begin maart nog geen prototype bestond, moet in september in massaproductie gaan. In het vierde kwartaal van dit jaar staan de eerste leveringen op de rol. Dan moet je wel enorm veel vertrouwen hebben in je eigen productieproces.

Niet in de laatste plaats omdat dit productieproces op vrij cruciale wijze afwijkt van de standaard in de auto-industrie. Simpel gezegd: automakers laten hun mislukte pannenkoeken bouwen door machines die zelf ook mislukte pannenkoeken zijn. Pas als de eerste serie goedkope machinerie in staat is om deuren enigszins passend in een body te schroeven, worden er nieuwe en duurdere machines gekocht. De kinderziektes van het Xenos-materiaal zijn geregistreerd om ervoor te zorgen dat het betere bouwspul diezelfde fouten niet maakt.

Dus eerst goedkope machines gebruiken als onderdeel van het leerproces voor de dure hardware, zo gaat dat al tijden. Als u denkt dat dit prima werkt, rekent u buiten Elon Musk. Tesla slaat de testfase van het makende materieel over en werkt direct met permanente, soortvan ongeteste apparaten. De tijdwinst is evident, het risico echter ook. 

Machines die honderdduizenden auto's moeten produceren zijn een bitch qua reparatie, calibratie en design. Als het niet werkt, kost dat veel tijd en geld om te fixen. Tesla zegt te vertrouwen op computermodellen, maar dat zijn uiteindelijk ook niet meer dan dat: modellen. Als het Tesla lukt, gaan wij op onze knietjes. Voor nu past gezonde scepsis