Het idee voor 'The Boring Company' hing al een paar maanden in de lucht. Toen Tesla-baas Elon Musk een tijdje terug weer eens volledig vaststond ergens in Los Angeles had hij het geschoten en hij verzon meteen een oplossing: tunnels. Als de ruimte boven de grond op is, moet je ondergronds aan de slag gaan. Hij wil niet zo maar meer wegen onder de grond leggen, maar The Boring Company heeft een geavanceerdere oplossing.
Hoewel geavanceerd, echt spetterend vernieuwend is het idee niet. Het is een combinatie van een metrolijn en een autotrein. Feitelijk heeft Musk de autometro bedacht. In de tunnel is de vaste snelheid 200 kilometer per uur. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de snelheid houdt, wordt er door niemand zelf gereden. Je rijdt op straatnieveau op een platform dat in de tunnel zakt en vervolgens op een zijspoor versnelt tot de kruissnelheid, waarna het invoegt in de tunnel. Op de bestemming kom je er weer uit en wordt je auto naar het straatniveau gelift. Daarna rij je zelf verder.
We vragen ons af of we dit nou briljant of belachelijk moeten vinden. Dit heeft iedereen al een keer bedacht. Het probleem van tunnels is echter dat ze zo ontzettend duur zijn. Als ze goedkoper waren geweest, zouden we immers geen wegen boven de grond leggen. En is het uiteindelijk niet een stuk eenvoudiger om gewoon een metrolijn aan te leggen? Wellicht spreekt vooral het feit dat je niet tussen andere mensen in een treinwagon hoeft te zitten velen aan, dat is de briljante kant van het idee. Het is nog even afwachten wat het betaalmodel van de tunnels gaat worden en hoe groot het netwerk moet zijn om rendabel te kunnen opereren.
Inmiddels heeft The Boring Company zijn eerste tunnelboormachine al aangeschaft. Ze testen ermee in het hoofdkantoor van SpaceX (ook al een bedrijf van Musk). Misschien is het toch helemaal niet zo'n gek plan: als je de tunnelboormachine hebt, dan kun je vervolgens redelijk eenvoudig gaten in de grond maken. Waarom zijn tunnels eigenlijk zo duur?