Uber heeft alweer een strafrechtelijk onderzoek aan de broek

Soms vragen we ons af of Uber een controversefabriek of een vervoersdienst is. Het bedrijf heeft nu alwéér te maken met justitie vanwege dubieuze handelspraktijken.

Officieel schijnen we te moeten spreken over een strafrechtelijk vooronderzoek, maar in geen geval is dit iets wat Uber van de daken hoeft te schreeuwen. In het kort komt het erop neer dat Uber een programma voerde waarbij het bedrijf kon opereren in jurisdicties waar het verboden was. Het ging echt erg ver.

Greyball was een app waarvan Uber zich bediende. Op papier identificeerde deze app potentiële klanten die geweigerd moesten worden. Dit ging om mensen van wie Uber zei dat ze de gebruikersvoorwaarden schonden. Een normaal mens denkt dan aan agressieve passagiers, maar dat is naïef. De mensen die Uber er met Greyball uitpikte, waren ambtenaren en andere officials die iets met de wet hadden uitstaan. Mensen die Uber zouden kunnen vervolgen, zeg maar.

Nu mag Uber zich verantwoorden voor de Amerikaanse justitie. Because...this agression will not stand, man. Benieuwd waarmee Uber de volgende keer weer in moeilijkheden komt. We moeten de vraag stellen: is Uber niet gewoon een kutbedrijf?