Veiling! Van deze auto bestaat geen tweede

U associeert de naam Ghia waarschijnlijk met een rijkelijk uitgeruste middenklasse Ford. Dat doet Ghia geen recht, want het bouwde ooit auto's geïnspireerd op vliegtuigen. Zoals deze Abarth 1100 Sport uit 1953.

Het is alsof er een vliegtuig uit de grille probeert te ontsnappen. En de rest van de auto doet al even aviodromerig aan. U kijkt naar een concept dat Ghia bovenop het skelet van een verder nietszeggende Fiat 1100 bouwde en waarvan er ooit maar één werd gebouwd. 

Het apparaat was een schuurvondst in 1982. En dan bedoelen we niet dat de eigenaar de wagen twee weken in een garage had laten staan en hem ineens op miraculeuze wijze terugvond. We hebben het over echte vondst; de wagen raakte ergens in de jaren vijftig kwijt. 

Na 1982 spendeerde de nieuwe eigenaar zijn eigen organen om de wagen in deze staat te krijgen. Met resultaat, want de Ghia won op Pebble Beach in 2015 de prijs voor best-in-class en verloor op het nippertje de titel  best-in-show. In augustus gaat-ie onder de hamer van Sotheby's in Monterey, Californië. Voor de koper die écht een unieke auto wil.