Volkswagen: "wij kunnen alles beter dan Tesla"

Voor 2025 wil Volkswagen de marktleider zijn op het gebied van elektrische auto's. Dat daar nu een merk als Tesla voor staat, deert de Duitsers niet. Zij maken moeilijke premiumauto's terwijl VW er met volumemodellen volgas voorbij wil rijden.

Tesla nu inhalen is vrij simpel, ze verkopen rond de 80.000 auto's per jaar. Al zal VW het niet voor elkaar krijgen om dat aantal elektrische auto's weg te zetten met alleen een e-Golf in hun line-up. Daarvoor heeft het bedrijf een offensief gepland voor de komende jaren.  Ondertussen gaat Tesla uiteraard niet stilzitten: het bedrijf wil in 2020 ruim een miljoen elektrische auto's per jaar verkopen.

Toch is VW daar niet bang voor. Bij monde van merkpresident  Herbert Diess zeggen de Wolfsburgers:" "Anything Tesla can do, we can surpass." De Amerikanen opereren in het premiumsegment, terwijl VW voor de volumemarkt gaat. En ondanks dat Tesla voorlopig nog een voorsprong heeft op het hoogtechnologische gebied van accu's en elektromotoren, kan Volkswagen bogen op veel meer ervaring en schaalvoordelen.

Het bedrijf heeft bijvoorbeeld al een platform waarop verschillende auto's gebaseerd kunnen worden. De MQB-architectuur is geschikt voor zowel verbrandingsmotoren als voor modernere aandrijvingen. Belangrijk speerpunt in de strategie om iedereen in te halen en marktleider te worden: verklein de complexiteit van de line-up aan automodellen. Op die manier is het eenvoudiger om de auto's te produceren en te verkopen.

Het doel is om uiteindelijk elektrische auto's te kunnen verkopen voor de prijs waarvoor je vandaag de dag een diesel koopt. Dan hebben ze nog wel wat werk te verrichten.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fbd4a95c4b0f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });