Ongeveer iedereen rekent er inmiddels op dat auto's in de toekomst op elektriciteit zullen rijden. Daarbij gaat ook de jan en alleman ervan uit dat die stroom vanzelf uit het stopcontact gaat komen. Alleen Toyota denkt nog dat de elektriciteit uit een omzetting van waterstof en lucht naar water en elektrische stroom gaat komen. Waterstof is volgens velen te moeilijk te verkrijgen. Maar het is wel awesome. Niet alleen kun je er de eerder beschreven omzetting mee doen, als het echt moet kun je er ook een ouderwetse verbrandingsmotor mee aandrijven. Hoe fantastisch! Milieuvriendelijk en het zegt plof en klaboem als je dat wilt.
De universiteiten van Antwerpen en Leuven bewijzen dat Belgen niet zo dom zijn als wij Nederlanders eigenlijk graag willen dat ze zijn. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een apparaat dat lucht reinigt en tegelijkertijd energie oplevert. De onderzoekers hebben een photoelectrochemical cell ontwikkeld. Vraag ons niet wat het precies is, maar het komt erop neer dat er in twee verschillende kamers eerst lucht wordt gezuiverd, en vervolgens wordt daaruit waterstof onttrokken. Het was al bekend dat het mogelijk moest zijn, maar de Belgen hebben een katalysator voor de reactie ontdekt die het proces efficiënter en effectiever maakt.
Het nadeel van het hele verhaal is dat het toestel nu nog maar een paar centimeter groot is. Nooit genoeg om de totale broeikas om ons heen te kunnen zuiveren. Maar toch: leve de Belgen. Als het lukt kunnen we in de toekomst met een auto op benzine rijden en vervolgens uit de uitlaatgassen waterstof maken die we kunnen verkopen aan liefhebbers van elektrische auto's. We fucking love science.