Dit is de presidentiële auto van de nieuwe Franse Führer

Het populisme verslaan én heel eurofiel Europa in vervoering brengen, dat vraagt om een speciale auto. President Emmanuel Macron krijgt een DS7 Crossback. Dat is historisch, want dit merk leverde nooit eerder de presidentiële auto.

Wellicht bent u in verwarring, maar DS is niet hetzelfde als Citroën. Althans, niet op papier. Het merk splitste zich af in 2014 en is sindsdien officieel één van de drie automerken onder de vlag van PSA. De andere twee zijn Peugeot en Citroën - en zeker die laatste is duidelijk een hofleverancier van de Franse presidenten. Van de laatste tien Eerste Auto's (sinds 1959) waren er vijf van Citroën - en zes als je DS gewoon meetelt. 

Enfin, DS heeft helemaal zelf een auto ontwikkeld en die heet de DS7 Crossback. We schreven er eerder al over. Het interieur is opvallend aantrekkelijk en verfijnd. Prima geschikt voor de president van de cultuurnatie die Frankrijk zich acht. Qua extra's heeft de wagen een wegschuifdak opdat de Grote Leider zijn torso boven de daklijn kan tonen en naar het grauw kan zwaaien. Verder is het interieur zwart en sieren gouden details de wielen. 

Éléphant dans la chambre is het exterieur van de auto. Vergelijkt u het even met onderstaande voiture van de uitgaande premier. Dat zijn wielen die een kernmacht passen. De Crossback ziet eruit alsof het slachtoffer is geweest van het nucleaire arsenaal dat is afgevuurd vanaf de achterbank van de ware DS. Malheuresement!