Handel in plugin-hybrides ligt helemaal stil

Terwijl de ene na de andere fabrikant trots zijn nieuwe plugin-hybride auto toont, ligt de markt ervoor in Nederland stil. Van de 27.610 nieuwe auto's in april waren er maar 285 elektrisch, het aantal PHEV's ging zelfs 50 in de min, aldus de RvO.

De maandelijkse cijfers van elektrische en semi-elektrische auto's vertonen over het algemeen een stijging. In april werden er zelfs twee brandstofcelauto's geregistreerd in Nederland. Met maar drie waterstofstofstations is dat nog best een aardige stijging. In het totaal rijden er nu 33 waterstofauto's in het land.

Bij de volledig elektrische auto's valt het op dat BMW keihard i3's aan het afleveren is. In april kwamen er 77 exemplaren van de elektrische auto op de weg. De tweede plek voor batterijrijden gaat naar Hyundai met de Ioniq, de Koreanen verkochten er 60. Publiekslieveling Tesla volgt pas op de derde plaats met 39 Model S'en en op de vijfde plaats met 31 X'en. Tellen we de Tesla's bij elkaar op, dan wint BMW nog steeds met zijn i3.

Op het gebied van stekkerhybrides gaat het in Nederland helemaal fout. De vraag is of we dat heel erg moeten vinden, aangezien iedereen met een zakelijke tankpas te lui is om zijn accu op te laden. De Mitsubishi Outlander is godzijdank alweer het straatbeeld aan het verlaten: in april verdwenen er 64. De daling wordt tenietgedaan door Volkswagen. De Duitsers weten op wonderbaarlijke wijze nog 17 Golfs GTE en 12 Passats GTE te slijten.

Duitsland kondigde vandaag aan dat ze hun milieudoelstellingen op het gebied van elektrische auto's waarschijnlijk niet gaan halen. In Nederland moeten we nog behoorlijk ons best gaan doen om in 2020 10% van de nieuwverkochte auto's elektrisch te laten zijn. Op dit moment is het net aan 1%, daar moeten nog flink wat auto's bijkomen om het gewenste percentage te halen.