Deze verkeerslichten gaan uw gelukkige leven verlengen

In Groot-Brittannië worden binnenkort verkeerslichten in gebruik genomen die de term 'stoplichten' overbodig maken. Eindelijk doorrijden.

In een tijd van machine learning zijn verkeerslichten nog exceptioneel knullig. Ze reageren niet of nauwelijks op externe signalen. Er kan op minieme schaal - en vaak met tussenkomst van menselijke controleurs - wat scherpgesteld worden op basis van verkeersdrukte, maar intelligent zijn de verkeerslichten en hun lussen niet te noemen. Daarom staat u soms te wachten voor een rood licht op een verlaten kruispunt.

Nu werkt de verkeersdisco zijn lichtshow in een vaste volgorde af. Dat is niet efficiënt, dus gaan camera's en andere sensoren in het Britse Milton Keynes in de gaten houden waar de meeste auto's staan en software probeert erachter te komen wat de optimale lichtsequentie is voor de verkeersstroom. 

Dit is allemaal zeer lovenswaardig en hoopgevend. Maar hier De Maar Die Je Wist Dat Zou Komen: "Cyclists, buses and ambulances are among the list of vehicle types that could be given priority or earlier green phases." Dat van die ambulances (en andere hulpdiensten) steunen we natuurlijk onmiddellijk. Wat betreft bussen en dienstregelingen kunnen we ook begrip opbrengen. Beide voorkeursbehandelingen gelden in Nederland al. Maar fietsers? Die eisen zelf hun voorrang wel op, een voorkeursbehandeling beloont wangedrag en veroordeelt auto's alsnog tot onnodige files.

Afgezien daarvan: u bent niet gelukkig in een verkeerslichtfile, door deze technologie zal uw tijd in dergelijke files afnemen, wat vrijwel zeker betekent dat deze inventie uw leven gelukkiger zal maken.