Het is een vraag die al langer boven de markt hangt: wat wist de top van Volkwagen over de vergassingsmethoden die bij het grote publiek bekend zijn als Dieselgate? Aanklagers in Stuttgart zeggen dat min of meer het volgende is gebeurd: vanwege grote druk of een klassiek gevalletje dem Führer entgegenarbeiten, kozen ingenieurs bij VW ervoor om sjoemelsoftware te installeren.
Na hun snode daden voelden ze zich toch wat onzeker. Waren hun acties wel gedekt door het bestuur en was dit wel wat de hoogste echelons wilden zien? Er schijnt goedkeuring te zijn gekomen vanuit de top van het bedrijf. Let wel: de subtop, de laag van managers net onder de zo-even genoemde namen. Er is dus nog steeds geen verband aangetoond tussen de fat cats en Dieselgate. Bizar, want we hebben het over een bedrijf dat ongekend top-down werd bestuurd. Winterkorn liep met een meetlat langs auto's om te kijken of hij fouten kon vinden en verantwoordelijken kon ontslaan. Maar van Dieselgate zou hij geen weet hebben?
Enfin, het verloopt vooralsnog volgens het boekje. Als een bedrijf of andere instelling te maken krijgt met een groot schandaal vallen er slachtoffers met een heel specifiek profiel. Alleen laaggeplaatst voetvolk ontslaan of vervolgen, wordt opgevat als klassenjustitie. De top heeft zichzelf doorgaans prima ingedekt (zij betalen immers de advocaten), dus gaat het middenmanagement voor de bijl. Klassiek: "Six employees have been charged in the United States over the deception and another has pleaded guilty. No former or present members of the management board have been charged with wrongdoing."
Toch kunnen lieden als Winterkorn en Müller niet rustig slapen. De queeste gaat door om betrokkenheid van het toenmalige VW-bestuur aan te tonen. Aandeelhouders die kennis bij het bestuur hard kunnen maken, kunnen claimen dat zij niet op tijd zijn ingelicht over wat Dieselgate zou worden. Dat zou een miljardenfout van de Volkswagen Group zijn en dan kunnen de aandeelhouders een miljardenclaim indienen.