Dieselgate gaat maar door: Mercedes en Fiat ook het bokje

Het allergrootste misverstand aan Dieselgate is dat het alleen over merken van de Volkwagen Group gaat. Toen het net uitkwam, leek dat zo. Inmiddels weten we beter. 

FCA heeft de Amerikaanse justitie achter zich aan. Het Department of Justice vindt dat de tijd voor halve maatregelen voorbij is. FCA mag zich in de rechtszaal verantwoorden voor vreemde emissies. Het hilarische is nu dat FCA teleurgesteld is omdat het zo goed had meegewerkt met de autoriteiten.

Volgens een wel heel coulant medium is er namelijk het volgende gaande: "the automaker is visibly upset that it got sued while already working with two authorities in the field to solve a potential problem that was not intentional in the first place." Over dat "not intentional in the first place" zouden wij de Italianen niet op hun blauwe ogen geloven. Maar goed.

Ondertussen is de Duitse aanklager in Stuttgart ook klaar met Mercedes, er is een strafrechtelijk vooronderzoek gaande naar Daimler en zijn emissiepraktijken. Dit alles komt ongeveer tezelfdertijd dat wetenschappers er eindelijk  in zijn geslaagd om de softwarecode te ontrafelen die Volkswagen gebruikte om emissies kunstmatig laag te houden. Het is allemaal tamelijk Mulischiaans, behalve dat het hier om nog meer hete lucht gaat.