Achtergrond: zo werkt de Indy 500

Aanstaande zondag gaan Fernando Alonso en nog 32 anderen ergens in Amerika volgas 200 rondjes rijden en degene die wint krijgt een fles melk. Simpel gezegd, want er komt best wat kijken bij de Indianapolis 500. Lees hier uw onmisbare uitleg. 

Wat de 24 uur van Le Mans is voor het enduranceracen, dat is de Indy 500 voor de IndyCar Series: onderdeel van een veel groter kampioenschap dat de doorsnee racefan geen moer interesseert. Ze komen eigenlijk alleen voor het koningsnummer. Dit koningsnummer wordt in de VS nogal uitgerekt over een lange periode, in beginsel is deze onder te verdelen in drie fases.

Een groot verschil met praktisch elke andere raceklasse is dat de eerste vrije trainingen voor de Indy 500 al twee weken van tevoren beginnen en er nog daarvoor aparte trainingssessies lopen. De aanloop naar de race is lang, en dat kan omdat twee weken voor de Indy 500 in hetzelfde Indianapolis al een andere race in de IndyCar Series wordt verreden. Er zijn ook deelnemers die zich alleen voor de Indy 500 inschrijven en de rest van het seizoen niet meedoen, zoals Fernando Alonso dit jaar. Maar ook Arie Luyendijk reed in de herfst van zijn carrière alleen nog maar de Indy 500.

Dit jaar werd er al in maart en april een testdag georganiseerd voor de deelnemers met respectievelijk een Honda- en een Chevrolet-motor. Begin mei - tussen de GP's van Rusland en Spanje - was er een testdag voor alleen Alonso, waarna op maandag 15 mei (1 dag na de GP van Spanje) de eerste rookie-test werd gehouden.

Iets minder dan twee weken voor de Indy 500 worden er daadwerkelijk snelle rondjes gedraaid. Direct aansluitend op de twee uur durende rookie orientation (zeg maar het pierenbadje voor de beginners) wordt er een vier uur durende eerste trainingssessie verreden. Vervolgens is er elke volgende werkdag een training, die wordt afgesloten door Fast Friday. Deze dag dankt zijn naam aan het feit dat de turboladers op de V6 verder worden opengedraaid: in plaats van 1.3 bar is dan 1.4 bar aan laaddruk toegestaan. Dit geeft circa 40 pk aan extra vermogen, waarmee de wagens rond de 700 pk uitkomen. Kennelijk voldoende om ruim 370 km/u te rijden. Gedurende het weekend blijft de druk op 1.4 bar, na de kwalificatie gaan de turboladers weer terug naar 1.3 bar, wat ook de reglementaire druk voor tijdens de race is. 

Op zaterdag zet het gehele veld vervolgens een tijd, wat een gemiddelde snelheid is over vier aaneengesloten rondjes. Hierna wordt het veld in tweeën gehakt en rijden de snelste negen de zondag erna een laatste kwalificatie om p 1 t/m 9, de nummers 10 t/m laatst rijden eveneens een tweede kwalificatie, waaruit de definitieve startopstelling volgt. Voor Fernando Alonso pakte de kwalificatie goed uit: hij haalde met P7 als enige rookie de Fast Nine (wat -geheel terzijde- ook nog wel eens de titel van een nieuwe film uit de F&F-franchise kon worden) en noteerde op zondag de vijfde tijd. Hierdoor start de Spanjaard vanaf de middelste positie op de tweede rij.

Waar bij andere disciplines de dag na de kwalificatie geracet wordt, zit er bij de Indy 500 een volle week tussen het bepalen van de startopstelling en de daadwerkelijke 200 af te leggen rondjes. Op de maandag na de kwalificatie werd er nog een soort afkoeltraining verreden, hoewel de aandacht in dit geval vooral uitging naar het Taco Bell-incident van polesitter Scott Dixon.Aanstaande vrijdag wordt onder de naam Carb Day het laatste trainingsuurtje verreden, en vervolgens worden de auto's op zondag om 12:19 lokale tijd (dat is 18:19 bij ons) middels een rolling start losgelaten. Dit nadat er - niet gelogen - het volgende programma is afgewerkt:

  • 09:35am - Purdue Band Leads Borg-Warner Trophy to Yard of Bricks
  • 10:05am - "On the Banks of the Wabash" performed by Purdue University Band
  • 10:11am - IMS Rolling Stage featuring Jonathan Jackson
  • 10:29am - Green Flag delivered by IU Health Helicopter in Turn 1
  • 10:38am - Indianapolis 500 Winning Drivers Laps
  • 10:57am - Historic Race Car Laps
  • 11:35am - Indianapolis 500 Driver Introductions
  • 11:44am - Military March
  • 11:46am - "God Bless America"
  • 11:48am - Military Address delivered by General Abrams
  • 11:54am - Invocation delivered by Father Mike Welch
  • 11:55am - Presentation of Colors
  • 11:56am - "Taps"
  • 11:56am - "America The Beautiful"
  • 12:00pm - Veteran Salute
  • 12:00pm - National Anthem performed by Bebe Rexha 
  • 12:12pm - "Back Home Again In Indiana" performed by Jim Cornelison
  • 12:14pm - "Drivers (natuurlijk niet meer 'gentlemen', want genderboehoe -red.) Start Your Engines"

YEAH MURICAAAA!

Het startsein wordt - klokslag 12:19 uur - gegeven door Southpaw-ster Jake Gylenhaal, a.k.a. Donnie Darko, nadat het veld vijf minuten ervoor onder aanvoering van de Chevrolet Corvette Grand Sport-pacecar en een Indy-tweezitter met celeb (vorig jaar Lady Gaga) van zijn plek is gekomen. Mocht u zich afvragen hoe dit er uitziet: zo.

De oval is 2,5 mijl (4 km) lang, de banking van de bochten is 9 graden en een snel rondje gaat in een seconde of 40. Dat betekent echter niet dat de heren in ruim twee uur klaar zijn, er moeten ook banden gewisseld worden en tanks gevuld. Daarnaast komt er bij het minste of geringste incident een 'caution', waardoor het hele veld weer bij elkaar wordt gebracht. Tijdens de race worden de coureurs continue gecoacht vanaf de pitmuur met informatie over de locatie van hun concurrenten.

Tot slot een opmerking over de versnellingsbakken tijdens de Indy 500: dit is een heel ander verhaal dan bij de F1: ze hebben zes in plaats van acht versnellingen en de verhoudingen mogen in season worden aangepast. Tijdens de Indy 500 is er nauwelijks verschil tussen 4, 5 en 6. Fernando Alonso's eerste kwalificatiesessie ging volledig in de vierde versnelling, terwijl zijn tweede kwalificatie bijna geheel in de vijfde versnelling ging, waarbij in het begin nog even werd opgeschakeld naar zijn zes:

And there you have it. Live kijken kan a.s. zondag vanaf 17:30 op het premiumkanaal Ziggo Sport Racing. Wie tantoe skeer is kan ook vanaf 23:00 uur op het algemene Ziggokanaal naar een ruime samenvatting kijken. Wie toch live wil kijken maar geen geld wil uitgeven kan zich wenden tot één van de vele aangeboden streams. Just google it.