Maakt Fernando Alonso kans in de Indy 500?

Hoe zit het met de kansen van Fernando Alonso op de tweede spaak op weg naar de Triple Crown of Motorsport: de 500 van Indianapolis? Als je het zijn team vraagt gaat is hij een top vijf kanshebber. 

De McLaren Honda waarmee Fernando Alonso op zondag aan de start van de Indy 500 komt is in feite een Andretti Autosport-wagen. In tegenstelling tot de McLarens die in de Formule 1, heeft deze McLaren daardoor wel een kans op de overwinning. De auto wordt desondanks ook aangedreven door een krachtbron van Honda. De Japanners hebben de zaken in Amerika echter beter voor elkaar dan in de Formule 1.

Volgens oud-Indywinnaar Mario Andretti heeft de Spanjaard een goede kans op een finish in de topvijf. Als hij geen fouten maakt, dan heeft Alonso ook een kans op het hoogste plekje op het podium. Tegen Autosport zei Andretti Senior daarover: "His mindset is to win, and that's the mindset you should have no matter where you go as champion."

Mario is de vader van Andretti Autosport-eigenaar Michael Andretti, die op zijn beurt weer de vader is van Alonso's teamgenoot Marco Andretti. De  old-timer denkt dat Alonso baat kan hebben bij het beleid van het grote Andretti-team: alle coureurs kunnen elkaars data bekijken. Doordat Andretti zes auto's op de Indianapolis Motor Speedway heeft meerijden betekent dat, dat ook een rookie snel kan leren van de gegevens uit een andere auto.

Alonso toont verder geen angst om in druk verkeer te rijden met een muur op een paar centimeter afstand. Andretti is daarvan onder de indruk: "I watched him here just doing some race practice among 10, 12 cars and he's not bashful, he's not timid about going into a corner right on the other guy's gearbox and that's something not every driver is capable of doing or willing to do."

Alonso heeft in de trainingen laten zien dat hij hard kan rijden met een auto die alleen maar linksaf kan slaan. Hardrijden in een training of kwalificatie is echter wat anders dan in een race als snelste van iedereen te gaan. De race duurt 200 ronden, dat is een lange tijd om de concentratie te blijven houden. Juist aan het einde van de race, als de vermoeidheid begint toe te slaan gaan de coureurs elkaar steeds minder ruimte geven.

Hoewel de Honda V6 waarmee ze rijden in de Indycars een stuk betrouwbaarder is dan het apparaat dat dit jaar in de F1 gebruikt wordt, is hij niet helemaal feilloos. Tijdens de afgelopen maand werden acht motoren opgeblazen. Ook de motor van Alonso moest vervangen worden voordat de kwalificatie begon. Daar maakte de Spanjaard toen een grap van: "Ik schrik er niet meer van als ze een Hondamotor moeten vervangen."

Uiteindelijk wordt het zoals altijd een samenwerking tussen mens en machine die ervoor zorgt dat er een coureur het snelste is. Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Fernando Alonso mag dan een nieuweling zijn in Indianopolis, hij is geen groentje op het gebied van racen. Als zijn auto het houdt en hij rijdt niet tegen de muur, dan wordt het morgen een kansrijke race. Met zijn vijfde startplek zit hij in ieder geval vanaf het begin al goed vooraan mee.