AMG onthult aandrijving hypercar Project One

Een Formule 1-motor, hybridepower met een 800 volt-systeem en een toerenmaximum van 11.000. Het verjaardagscadeau van AMG voor de wereld is indrukwekkend en omgeven met geheimen, maar sinds dit weekend weten we veel meer over de motor.

Gek kunnen we worden van eindeloze teasers voordat een model echt getoond wordt. Maar een hypercar gaat bijna geheel over de aandrijving, dus als Mercedes alleen de motoren laat zien, dan is het feest. De Mercedes-AMG Project One krijgt er vijf. Tijdens de 24 uur van de Nürburgring toonde AMG de aandrijflijn voor de nieuwe hypercar voor het eerst aan de wereld.

Dat de auto een op de Formule 1 gebaseerde motor ging krijgen, dat wisten we al, maar welke het ging worden was nog onbekend. Het wordt de motor die Lewis Hamilton en Nico Rosberg in 2015 in hun zilveren pijlen hadden liggen. Wel aangepast voor de straat, want op het circuit draait de motor stationair met 4.000 toeren en begint het rood bij 13.500. In de 'straatauto' van AMG gaat de motor maximaal 11.000 rondjes per minuut draaien.

De Project One krijgt naast de 1,6 liter V6 ook vier elektromotoren mee. Twee ervan (beide 163 pk) drijven de voorwielen aan, waardoor de auto ook ongeveer 50 kilometer als een elektrische voorwielaandrijver gereden kan worden.  Een van de andere twee elektrische motoren met 109 pk spoelt de turbo aan, zodat die continu op het juiste toerental draait om meteen in te kunnen vallen als ze nodig zijn. Een andere zit direct op de aandrijving om daar 163 extra pk's toe te voegen.

Het batterijenpakket om die vier extra motoren aan te drijven is vier keer zo groot als in de Formule 1, maar is wel van dezelfde kwaliteit. Het systeem levert 800 volt.

Vanwege het krankzinnig hoge aantal toeren kiest Mercedes ervoor om de achtversnellingsbak via een enkele koppeling naar de achterwielen te brengen. Een dubbele koppeling is zwaarder en gaat ook makkelijker kapot.

Een van de nadelen van al die Formule 1-technologie is dat de motor niet heel ver meegaat: iedere 50.000 kilometer wacht een motorrevisie. Best snel als je bedenkt dat de auto los al 2,3 miljoen euro kost. Het wachten is nu op het uiterlijk van de auto.