Elon Musk houdt woord: geeft Trump de vinger

De Musk heeft gewaarschuwd: als Trump de Verenigde Staten terugtrekt uit het Parijse Klimaatakkoord, dan ben ik weg. Dat was geen loos dreigement.

Het is gebeurd. Trump de Dealmaker is er niet in geslaagd een goede deal te herkennen en gooit daarom uit frustratie en onwetendheid de kont maar tegen de krib. De VS trekken zich terug uit het Parijse Klimaatakkoord, een de van de belangrijkste internationale akkoorden van de afgelopen decennia.

Elon Musk, misschien wel de meest visionaire ondernemer op dit moment, is boos en trekt zich terug als adviseur van de Grote Haarkammer. 

Musk is niet de enige. Het opperhoofd van Disney heeft er ook de brui aan gegeven. Dit had allemaal niet gehoeven. Wat maar weinig mensen weten - maar The Economist natuurlijk weer wel - is dat de klimaatdoelen waaraan de VS zich onder 'Parijs' aan zouden committeren allesbehalve ambitieus waren. 

"(The president) had no need to withdraw from Paris, because America’s commitment—a 26-28% cut in its 2005 level of emissions by 2025—was so modest. America is almost halfway to meeting that target even before adopting many of the environmental strictures Barack Obama had envisaged." Amerika was er dus al bijna, maar goed, de grote zakenman zag een buitenkans om de VS toch wat schade te berokkenen.

De Amerikaanse auto-industrie luistert niet naar de president en dat is maar goed ook. Zij proberen emissie- en verbruikscijfers alsnog naar beneden bij te stellen, want anders krijgen ze hun voertuigen niet verkocht in het buitenland. Very, very good!