Uw nieuwe auto is niet half zo veilig als u denkt

OH-JA-JOH-onderzoek van de maand juni: nieuwe auto's zijn door de bank genomen veiliger dan oudere modellen, maar niet elke nieuwe auto is even veilig. 

De kans bestaat dat dit bericht over de verschillen in uitrustingsniveaus van auto's op een of andere manier het nieuws gaat beheersen omdat het gaat om veiligheid. Bij dat woord worden consumenten erg nerveus, dikwijls vanwege de kinderen. Dat is begrijpelijk, maar voordat u in paniek raakt even een kleine debunk van wat eerder sponsored content dan nieuws is.

Kort en goed samengevat: niet alle nieuwe auto's zijn even veilig omdat ze niet allemaal gebruik maken van even geavanceerde automatische remsystemen. Deze systemen vallen onder de noemer Autonomous Emergency Braking (AEB) en ze remmen als u dat vergeet terwijl een aanrijding aanstaande is. Veel automerken hebben hun modellen hiermee uitgerust, maar de een is afhankelijk van lidar, terwijl de ander vertrouwt op Racam (lasercamera's). Niet elk systeem is precies zo effectief op elke snelheid. 

Ok, begrijpen we. Maar dan komt de aap uit de mouw: dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van verzekeraars. En verzekeraars willen dat consumenten zich extreem diep inlezen in elke mogelijke automotieve afkorting zodat ze zeker weten dat ze echt de veiligst mogelijk auto kopen. Of vrijer maar accurater vertaald: zodat verzekeraars zo veel mogelijk mensen verzekeren met een zo veilig mogelijk auto, opdat ze zo min mogelijk schade hoeven uit te keren. 

Zo ziet u maar weer: niets te veel om u zorgen over te maken. Het is allemaal marketing.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2e813ce114f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });