Bosch deed het vuile werk voor VW en maakte sjoemelsoftware

De verdenking bestond al langer: Volkswagen heeft wat betreft sjoemelsoftware niet alleen gehandeld. Nu wijzen beschuldigende vingers naar Bosch.

Een samenwerkingsverband van een Amerikaanse en Duitse universiteit heeft de wijzende vinger van stal gehaald en komt de zware beschuldiging dat de software achter Dieselgate afkomstig is van het illustere elektronicaconcern Robert Bosch. Het zijn de techneuten achter uw was- en boormachine die ook verantwoordelijk waren voor de reden waarom iedereen voortijdig sterft aan de diesels uit de Volkswagen Group. 

En niet alleen die van Volkswagen, maar ook het gerommel bij Fiat moeten we duiden vanuit deze gedeelde bron: Bosch leverde de code ook aan FCA. "We find strong evidence that both defeat devices were created by Bosch and then enabled by Volkswagen and Fiat for their respective vehicles." Teringjantje.

De onderzoekers staven hun claims doordat ze op een VW-portal technische documenten vonden met daarop copyright-claims van Bosch. Het portal was bedoeld voor voor garages, monteurs en liefhebbers die de software van hun motor willen aanpassen, zoals tuners. Daaruit kan geconcludeerd worden dat Bosch de software oorspronkelijk geleverd heeft, al melden de onderzoekers wel dat de fabrikanten uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor wat ze in hun auto's stoppen.

Een direct lijntje tussen Bosch en de sjoemelsoftware kan daardoor niet direct worden aangetoond, maar als wij u waren, checkten wij die wasmachine nog even.