Truckers zitten thuis dankzij tachomonopolist

De overheid en digitalisering, het is ellende waar geen eind aan komt. Truckers zijn de dupe van gepruts met de uitgifte van smartcards voor de tachografen die de rij- en rusttijden bijhouden. Zonder mogen ze niet rijden, maar de kaarten zijn te laat.

Het is tijd voor de facepalm du jour: de overheid heeft het leveren van de systemen voor de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs uitbesteed. Heel goed jongens, laat de markt het maar oplossen. Alleen begrijpen ambtenaren marktwerking niet: ze hebben het beheer uitbesteed aan één enkele partij, Kiwa. Een monopolist dus, en wat doen monopolisten? Die falen. Geen concurrentie staat gelijk aan, 'we doen maar wat en daarna sturen je gewoon een rekening'.

Truckers moeten bij Kiwa een profiel aanmaken en een smartcard die in de truck de registraties noteert aanvragen. Het versturen zou binnen een week moeten gebeuren, maar Kiwa doet er volgens De Telegraaf (die in zijn papieren versie verschillende truckers sprak) nu vijf weken over om ze te versturen. Het probleem voor de chauffeurs is dat ze niet mogen rijden zo lang ze die pas niet hebben. 

Het prutsende monopoliebedrijf geeft de schuld aan de truckers, ze gebruiken het portaal verkeerd. Wie echter even naar de site van het bedrijf kijkt ziet dat alleen de voorpagina al bestaat uit een enorme brij van links, maar nergens een knop 'start hier'. Het lijkt dus nogal een slap excuus van de marktverstoorder.

Hoe kan het versturen van een pasje nou vijf weken duren? Om het allemaal nog erger te maken heeft de falende marktpartij ook geen prikkel om zo goedkoop mogelijk te werken. Het bedrijf maakt tenminste 25% winst volgens de belangenorganisaties van het vrachtvervoer TLN, KNV en EVO. Uiteraard mag een bedrijf winst maken, maar dit is een publieke taak die is uitbesteed, waarom wordt dat dan niet tegen de kostprijs gedaan?