Zo slecht gaat het nu bij Uber

Treurige nepaanklachten werden bij Uber opgevolgd door echt serieuze claims. Het bedrijf verkeert in diepe problemen en de mogelijkheid dat CEO Travis Kalanick (tijdelijk) het veld moet ruimen, is op dit moment verre van onrealistisch.

Travis Kalanick leek vooralsnog overal mee weg te komen, maar de laatste tijd werd het te gortig. Hij zou kennis hebben gehad van het gestolen medische dossier van het verkrachtingsslachtoffer van een Uber-chauffeur. Goede PR-fucktard die je daaruit lult. Het topmanagement lijkt in ieder geval niet te willen wachten. Sinds februari is een groot deel van Ubers hoogste echelons vrijwillig vertrokken.

Tegelijk met deze exodus hangt een intern onderzoek naar discriminatie boven Uber als het zwaard van Damokles. De stemmen die suggereren dat CEO Travis Kalanick maar eens een tijdje moet vertrekken uit de shitstorm waaraan hij leiding geeft, worden met de dag talrijker. Op dit moment is een verdwijntruc van Kalanick zelfs een waarschijnlijk scenario.

De wereld buiten Uber draait ondertussen door. Bedrijven als Jaguar Land Rover kiezen eieren voor hun geld en gaan in zee met Lyft, Ubers aartsconcurrent. Het levert gewoon minder gezeik op, hoe groot Ubers voorsprong ook mag zijn. Een goed imago blijkt wederom onbetaalbaar.

Beeld: een zelfrijdende Uber. En een metafoor.