Telkens als er 'extreem weer' is, duiken er weer tal van experts op met bijzondere adviezen. Doorgaans zijn het open deuren als, onderhoud je auto goed en rij voorzichtig. Dank voor die tips, daar hadden we zelf niet aan gedacht. Het huidige advies om je airco uit te zetten als het heet is, lijkt echter wat paradoxaal.
Toch heeft de aanwijzing ergens een kern van logica. Ten eerste is het bijzonder zwaar voor de motor om de rijdende broeikas in een paar minuten af te koelen van miljoenmiljard graden (het leer is lava) naar een comfortabele 18 tot 20 graden. In het stadsverkeer verbruikt je auto met een loeiende airco bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden tussen de 25 en 35% meer brandstof. Tijdens je theorie-examen heb je wel geleerd dat een auto ook meer brandstof drinkt met de ramen open, maar zo groot als met de airco aan is het verschil in ieder geval niet.
De tweede reden om de airco uit te zetten is menselijk: de schok die je lichaam krijgt als je uit je tot ijskast gekoelde auto de buitenwereld in stapt is niet goed. Je voelt je er extra warm door, terwijl je als je in de rijdende auto zit ook gekoeld wordt door de rijwind en minder schokkende temperatuurwisselingen te verduren krijgt. Wil je de airco per se toch aanzetten: zorg er dan voor dat er maar 5 graden verschil zit tussen de buitentemperatuur en die van je auto.
Het advies van de experts is echter: zet de ramen en deuren van je auto een paar minuten voor vertrek open zodat de extreme warmte naar buiten kan waaien. Start de auto en rij met de ventilator aan, maar met de airco uit. Je verkoelt door de rijwind, en je sloopt jezelf en je auto niet. In Zuid-Europese landen zie je iedereen met deze temperaturen ook altijd met de ramen open rijden, terwijl wij Nederlanders allemaal de ramen stijf dicht houden.
En uiteraard moet je niet vergeten om voldoende te drinken. Denk er dan ook aan om even te checken of je auto nog genoeg koelwater heeft, dat is wel nuttig als je in een file richting de barbecue of het strand komt te staan.