Tesla's eerste Chinese fabriek komt eraan

De grootste markt voor elektrische voertuigen is een logische plaats om die dingen in elkaar te schroeven. Tesla wil daarom bij Shanghai een fabriek bouwen, wat ook handig is om de 25% invoertaks te omzeilen.

Op dit moment worden alle Tesla's die in China worden verkocht nog gebouwd in de Verenigde Staten. Niet heel handig gezien het vervoer, maar nog veel problematischer omdat de Chinese overheid een invoerheffing heeft voor in het buitenland gebouwde auto's. Het maakt daarbij voor de communisten niet uit dat Tesla's op stroom rijden.

De accuwagens van Elon Musk waren in 2016 goed voor een omzet van $1 miljard in China. De markt voor uitstootloze auto's groeit erg hard in het land, wat roept om een goedkoper aanbod. 

Het bedrijf zou in een vergevorderd stadium van besprekingen met de overheid in Shanghai zijn om daar een fabriek te vestigen. Het bedrijf moet daarvoor wel op zoek naar een lokale partner om een joint venture mee op te zetten. In het land waar tegen de tweehonderd fabrikanten hebben aangekondigd dat ze met een elektrische auto gaan komen is dat waarschijnlijk niet heel lastig. Een goede partner vinden is moeilijker, al heeft China's grootste internetbedrijf Tencent in maart een belang van 5% in Tesla genomen. Het ligt voor de hand om die onderneming als partner te kiezen. Het feit dat Tencent eigenaar is van de grootste sociale netwerken in China zal voor de marketing positief uitpakken.

Overigens is het maar de vraag of Tesla complete wagens gaat bouwen in China, of dat ze net zo'n 'truc' toepassen als ze in Europa doen. Hier worden alle auto's in gedeeltes naar Tilburg verscheept waar ze tot complete Tesla's worden geassembleerd. Scheelt in de invoerrechten.

De aankondiging van de nieuwe fabriek zou nog deze week kunnen komen.