De Tesla Model X is geen ster in slalommen

Een Tesla Model X weegt tussen de 2,3 en 2,5 ton. Dat is een behoorlijk gewicht als je de elandtest met goed gevolg wilt afleggen. 

Op papier zou de Model X prima kunnen presteren. Want hij mag dan aardig wat wegen, het zwaartepunt ligt ook laag. Uiteindelijk wordt tijdens de elandtest gekeken hoe stabiel een auto is op hoge snelheid, door agressief van richting te veranderen en daarna weer keurig rechtdoor te rijden. Dus het zou geen gelopen race hoeven zijn. 

De Model X is een stabiele auto, maar bleek bij hogere snelheden toch niet bijzonder goed te scoren. Het is weliswaar vrijwel onmogelijk om hem over de kop te doen slaan, maar het gewicht trekt wel een wissel op de grip. De Model X lijdt aan aardig wat onderstuur, waardoor niet alle pylonnen keurig overeind bleven staan. 

De Spanjaarden die hem testten, kwamen erachter dat de Model X het goed doet tot een snelheid van ongeveer 70 km/u. Daarna is het zijn zware accudieet dat de wagen parten speelt, het onderstuur wordt te hevig, ondanks dat de auto nauwelijks rolt (overhelt). Jammer voor de pylonnen, jammer voor de eland en de Tesla, maar aan de andere kant: wij zouden niet harder dan zeventig rijden als het risico bestaat dat een beest van achthonderd kilo uit het niets kan opdoemen.