Apple en Google sluiten deals met autoverhuurders

Zowel Waymo (Google) als Apple hebben gaan in zee met een grote autoverhuurder. Met de deal verzekeren de techbedrijven zich van wielen zonder daarbij compleet van een importeur of fabrikant afhankelijk te zijn.

In hun ontwikkeling van autonome auto's hebben de twee grootste techbedrijven ter wereld donorvoertuigen nodig: Apple least een kleine vloot Lexus RX450h's van Hertz, terwijl Waymo een deal sloot met Avis, dat de reeds in gebruik zijnde Chrysler-familiebusjes gaat onderhouden.

Qua schaal is de deal tussen Apple en Hertz niet zo spectaculair: het gaat om een half dozijn hybride Lexussen, absoluut peanuts. Beleggers waren echter zeer verheugd: het aandeel Hertz steeg zo'n 13%. Er mocht ook wel eens wat gebeuren met de koers: in een jaar tijd zakte deze van $50 naar $10. Apple concentreert zich momenteel op het ontwikkelen van autonome software, nadat het jaren geleden nog veel ambitieuzer begon met plannen een geheel eigen auto te bouwen. Inmiddels is het geldverbrandende Project Titan ingekrompen tot een kernachtiger en minder geldverbrandend project.

Hoewel de omvang van de deal, waarover Apple op vragen van Bloomberg geen commentaar geeft, niet heel schokkend is, anticiperen beleggers op een uitbreiding zodra er grootschaliger getest gaat worden.

De deal van Waymo met Avis is raadselachtiger. We weten dat het Alphabet-dochterbedrijf met Fiat-Chrysler in bed ligt: de minions van Sergio Marchionne rustten 100 Chrysler Pacifica's uit met sensoren en andere autonome hardware, en hier kwamen afgeliopen april nog eens 500 exemplaren bij. De minivans rijden rond Phoenix, Arizona, alwaar het publiek middels meerijritjes wordt opgewarmd voor de Google Car

Waarom Waymo er voor gekozen heeft de Pacifica's niet gewoon bij de Chrysler-dealer te laten onderhouden is ons een compleet raadsel: je maakt een deal met een importeur en laat vervolgens je olie verversen bij Avis, terwijl Chrysler een enorm dealernetwerk heeft.

Naast Waymo en Apple zijn er nog andere partijen die met autonoom spul op de Amerikaanse wegen danwel hun eigen gesloten testterreinen rijden: GM rijdt via dochter Cruise Automation in Detroit met zo'n 50 autonome Chevrolet Bolts, en plant een uitbreiding naar 300 voertuigen. Uber rijdt nog steeds met autonome Ford Mondeo's en Volvo XC90's door de VS.

Maar ook Zuid-Korea zet flink in op autonome tech: er wordt  in het Aziatische land een enorm (360 vierkante km) testterrein aangelegd voor autonome auto's, waar eigen merken Hyundai en Kia vermoedelijk volop de ruimte krijgen.