"Tesla moet zo snel mogelijk een mediabedrijf worden"

De auto wordt autonoom. Het is een illusie om te denken dat al die onoplettende inzittenden braaf boekjes zullen verslinden. Ze willen entertainment en Tesla moet dat bieden.

Volgens analisten van Morgan Stanley (da's een bank) moet Tesla het zogenaamde Vierde Scherm worden. Dat is een fancy term voor de volgende fase in naar een beeldscherm staren. Wat ooit begon met een bioscoop, doorgroeide tot de televisie en later door computers groot en klein werd overgenomen, kan worden doorgezet door Tesla. 

Autonoom rondgereden passagiers willen entertainment en waarom zou Tesla de verzorging daarvan zomaar uit handen geven aan de traditionele partijen als Apple en Google? Mensen zitten vele uren per week in een auto, wat Tesla een bijzondere voorsprong geeft.

Daar komt nog bij dat Tesla er goed aan doet om zich alvast in te dekken tegen de afnemende winstgevendheid van de autowereld. In een autonome (en autodelende) wereld zou het zover kunnen komen dat de auto-industrie verwordt tot "a highly regulated and commodified utility, where the transport service itself is possibly a money loser".

Dan is je eigen muziekdienst helemaal niet zo'n slecht idee. En waarom alleen muziek? Elke vorm van Tesla-entertainment die de inzettenden genieten, is in potentie dubbel lucratief. Ze luisteren en kijken niet alleen naar een Tesla-service, maar de data die daaruit zijn af te leiden, is ook gemakkelijk door te verkopen en op zichzelf waardevol. Dus ja, Tesla als mediabedrijf lijkt een aantrekkelijk en in elk geval origineel idee. Laten we het Teslertainment noemen.