Bella. Maserati schenkt de GranTurismo verlengd leven

Maserati heeft zijn mooiste (en enige) coupé een facelift gegeven. De GranTurismo moet nog een paar jaartjes mee, en dus kreeg de Italiaanse exoot een lichte makeover, met Alfieri-invloeden.

De Maserati GranTurismo heeft alles: hij is zeldzaam, ziet er schitterend uit, en wie de klank van de zware V8 heeft mogen horen kan als een gelukkig man (m/v) sterven. Wat de GranTurismo ook is, is oud: de coupé werd in 2007 geïntroduceerd, waarmee de auto nu 10 jaar oud is. Gemiddeld gaat een model 8 jaar mee, maar bij Fiat Chrysler is dit wat langer. Er is nog geen nieuwe Maserati in zicht, en dus moet de GranTurismo (en wellicht later zijn open broertje - de GranCabrio) nog een paar jaar in de showroom staan. Ze komen er mee weg, want als er een auto mooi oud is geworden, dan is het wel de tijdloze GranTurismo, waarvan tot nu toe (inclusief GranCabrio) 37.000 exemplaren gemaakt zijn.

Het basisrecept blijft hetzelfde: een atmosferische 4.7 V8 uit de heilige hallen van Ferrari, die licht opgepept werd tot 460 pk en 520 Nm. Het verbruik wordt niet vermeld: bij de vorige was dit 15,2 l/100km, en hier zal het niet veel beter zijn. Maar wie zich druk maakt om verbruikscijfers die is geen Maserati waard.

De carrosserie kreeg een update: een nieuwe fascia, het gelifte kontje krijgen we nog niet te zien. Aan de voorzijde (de haaienneus) zijn elementen te zien van de Alfieri concept, waarvan als het goed is ooit een productiemodel komt, maar het zijn Italianen, dus pin ze er niet op vast. In de tussentijd konden de designers het concept mooi gebruiken voor de GT, die ook weer een brievenbusje in de motorkap heeft, dat we bij de vorige facelift in 2013 zagen verschijnen. Brings back memories to the good old 550 Maranello, van grote broer Ferrari.

De opgefriste GT komt er in twee versies: Sport, en de extra harde MC (Maserati Corse). Zijn voorganger had een zestraps automaat, het is nog onbekend of de nieuwe Maserati meer verzetten krijgt. Misschien mochten ze de DCT-7-bak van Ferrari gebruiken. De nieuwe GranTurismo werd gisteren bij de slotbel van de beurs op de NYSE onthuld door Maserati's (en Alfa Romeo's) CEO Reed Bigland, de Amerikaanse opvolger van Harald Wester. 0-100 gaat in 4,8 (4,7) seconden, de topsnelheid bedraagt 299 (301) km/u.

Hoe lang de GT precies nog mee moet is onduidelijk, maar reken maar dat een echt nieuwe er niet voor de jaren '20 is. Bestellen kan nu al, de eerste leveringen volgen in september, wanneer de coupé in Viale Ciro Menotti (Modena) van de band rolt. Mocht u nog 2 tot 2,5 ton hebben liggen, gun uzelf dan eens iets leuks.

Update. De Nederlandse vanafprijzen:

  • Maserati GranTurismo Sport: € 221.583*
  • Maserati GranTurismo MC: € 245.113*

  • Maserati GranCabrio Sport: € 241.823*
  • Maserati GranCabrio MC: € 253.470*