Stewards waren watjes bij uitdelen straf Vettel

De raceleiders bij de Grand Prix van Azerbeidzjan hebben zich gedragen als ruggengraatloze lafbekken bij het bepalen van de straf voor Sebastian Vettel. Ze lieten zich leiden door mogelijke gevolgen voor het kampioenschap. 

F1-steward Paul Gutjahr geeft toe dat zijn collega's de Ferrari-rijder makkelijk een zwaardere straf konden geven dan een tien seconden stop and go. "Natuurlijk hadden we een zwaardere straf kunnen uitdelen", vertelt hij aan Blick. "Zoals een zwarte vlag of een schorsing voor een race. Maar Hamilton had geen schade en we wilden het wereldkampioenschap niet te veel beïnvloeden."

Daarmee geeft hij toe dat het kampioenschap een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bepalen van de straf. Dat is opvallend, want waarom zou iemand hoog in de tussenstand makkelijker met een overtreding mogen wegkomen dan een andere rijder? 

Het incident heeft ondertussen de racewereld verdeeld in twee kampen. Aan de ene kant zijn er veel mensen die vinden dat Vettel ver over de schreef is gegaan en een zware straf verdiend en aan de andere kant is het kamp dat vindt dat dergelijke door emotie ingegeven acties de sport juist mooi maken. Zonder emoties kan je net zo goed naar Roboraces gaan kijken, zo is de redenatie.

Voormalig F1-baas en BDSM-liefhebber Max Mosley heeft zicht achter team Hamilton geschaard en noemt de actie van Vettel "onaanvaardbaar". Als het aan hem lag was Ferrari uit de race gehaald. Aan de andere kant staat tweewielerkoning Valentino Rossi die wel van een beetje actie op de baan houdt. "When one driver fights against the other and they are so different, there may always be crashes. Personally I liked it.  It's the beauty of the sport."

Komende maandag gaat de FIA nogmaals naar het incident kijken en zal besloten worden of Vettel nog extra straf verdient. Op de dag dat de Ferrari-coureur 30 jaar wordt, zal hij horen of er toch nog een schorsing komt.