Brawn: 'Nieuwe motorbouwer F1 mag regels overtreden'

Als het aan de nieuwe sportdirecteur van de Formule 1, Ross Brawn, ligt krijgen nieuwe toetreders op de motormarkt straks jokers om sneller mee te kunnen doen. Daarmee moet de ellende die Honda nu meemaakt voorkomen worden.

Het feit dat de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne steeds langs de kant staan of niet presteren is niet alleen vervelend voor het team en de coureurs. Juist ook voor producent Honda, die al drie jaar probeert om het bouwen van een moderne Formule 1-motor onder de knie te krijgen, is het balen. En ook voor de Formule 1 als geheel is het niet plezierig dat het zo moeilijk lijkt om een competitieve motor te bouwen: dat weerhoudt nieuwe toetreders ervan om ook mee te gaan doen.

Dat moet anders, aldus Ross Brawn. Komt goed uit, want Brawn is degene die zelf de regels kan aanpassen, nu hij toch bezig is met de vernieuwing voor na 2020. Nu de drie grote producenten (Mercedes, Ferrari en Renault) op ongeveer 0,3 seconden van elkaar zitten, blijft Honda daar nog flink achter. Ze krijgen de betrouwbaarheid maar moeilijk onder de knie en lopen daardoor veel straffen op. Brawn denkt erover om toetreders die na het begin van het ontwikkelingstraject instappen een uitzondering te geven op het tokensysteem. Daardoor kan een motorbouwer meer experimenteren en vaker nieuwe onderdelen in een motor gebruiken zonder dat het gridstraf voor de coureurs oplevert.

Overigens benadrukt Brawn dat hij Honda graag tegemoet zou komen als ze daarom vragen. De Japanners hebben echter nog geen hulp ingeroepen. Hij doelt daarmee niet op specifieke technische hulp: "I'm not proposing that I go in and tell Honda how they should design their engine, but if we in F1 can help them achieve their ambitions, then we will.

Lezen we hier niet een mogelijkheid voor Honda om nu al te vragen of ze misschien buiten het tokensysteem kunnen vallen? Misschien moeten de Japanners eens over hun trots heen stappen en een reddingsboei vragen. Het zou een stuk interessanter worden als Fernando weer eens wat vaker vooraan in het veld zou komen meekijken.

Hoe dan ook wil Brawn het racen interessanter maken voor de toeschouwer en voor de motorbouwer. Waar de oude V8 het nog veel te simpel maakten om even in te stappen en mee te doen, maken de huidige V6'en het veel te moeilijk. Dat moet anders: "We don't want to make it too easy, but we do want new manufacturers to be able to come in, do a respectable job, and be competitive within three years."