"Uber is gewoon een taxibedrijf"

Zo, dat is een klap in het gezicht van Uber. Het geplaagde bedrijf moet zich volgens de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie aan precies dezelfde regels houden als taxibedrijven.

Het is niet dat Uber een gebrek aan schandalen en controverse heeft. CEO Travis Kalanick en verschillende andere bestuurders hebben het veld geruimd temidden van een schandaal over een totaal verziekte bedrijfscultuur. Ondertussen woedt er een strijd over de mate waarin Uber nu niet eigenlijk gewoon een taxibedrijf met een slim businessmodel is.

Inzet zijn natuurlijk de eisen en regels waaraan taxichauffeurs worden gehouden en waar Uber zich vooralsnog onderuitgewezeld heeft. Nu heeft de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie een niet-bindend advies geschreven aan het Hof. Zijn conclusie luidt dat Uber aan dezelfde eisen moet voldoen als een normale taxidienst, wat Uber effectief een taxibedrijf maakt.

Volgens Uber zelf is het bedrijf een platform dat onafhankelijke chauffeurs aan klanten koppelt. Die vlieger gaat volgens de advocaat-generaal dus niet helemaal op. Ook al zou dat zo zijn, dan nog moet Uber voldoen aan de strikte regels uit de taxiwereld. Wat ons betreft mogen taxibedrijven dan ook weleens wat meer kijken naar Uber (Black); betere omgangsvormen en minder tuig achter het stuur zouden we ook graag afgedwongen zien worden bij de rechter.

Vooralsnog is onduidelijk wat het vonnis van het Hof zal zijn. De uitspraak wordt eind deze zomer verwacht.