De dienders krijgen vanaf begin volgend jaar hulp van dit zelfrijdende voertuig dat te klein is om een persoon te verplaatsen, maar wel barstensvol camera's en scanners zit. In Amsterdam zouden ze zoiets alleen inzetten om foutparkeerders op te sporen, maar de mogelijkheden zijn veel breder. Zo kan de O-R3 gezichten en voorwerpen herkennen en zo bijvoorbeeld zien of iets ergens niet thuis hoort of voortvluchtige criminelen herkennen.
De machine kan ook in afgesloten gebieden patrouilleren op zoek naar indringers. Mocht zo'n inbreker gevonden zijn, dan kan de robot een drone de lucht insturen om de verdachte te volgen. De robot waarschuwt ook meteen de menselijke wetshandhavers in de commandocentrale die via de camera's mee kunnen kijken.
Met een topsnelheid van vijftien kilometer per uur blijft de O-R3 ver achter bij de rest van de politievloot, maar het levert de dienders wel een set extra ogen op straat op. De politie in Dubai begint volgend jaar met één exemplaar en zal het aantal uitbreiden zodra de feedback van de agenten binnen is. Leverancier OTSAW vertelt dat ze een deal hebben om tot 2020 honderd units te leveren met een waarde van 10.000 dollar per stuk.
De politiemacht in de woestijnstaat zet vol in op innovatie, want naast de O-R3 staan er nog meer robots in de planning. Als het aan brigadier Khalid Nasser Alrazooqi ligt, rijden er in de nabije toekomst ook robocops rond in autonome voertuigen. Het korps zou daarvoor samenwerken met Tesla en een paar onbekende partijen. Het is allemaal onderdeel van het ambitieuze doel om in 2030 een kwart van het korps uit robots te laten bestaan.