Zelfrijdende auto's gaan zelf ethische beslissingen nemen

Zelf rijden betekent in leven-of-doodsituaties ook autonoom ethische beslissingen nemen. En dat is precies wat zelfrijdende auto's gaan doen.

De meeste mensen krijgen waterige ogen en een overslaande stem als we over mensenlevens praten. "Het gaat immers wel om mensen". Dat zal allemaal best, maar op basis van emoties en halve gedachten een debat uitstellen, helpt mensen nog minder. We moeten serieus nadenken over de ethiek en moraal van een zelfrijdende auto. Wat moet zo'n ding doen als het tussen inzittenden en een groep kinderen gaat? 

Gelukkig wordt daar serieus over nagedacht. Duitse onderzoekers hebben geprobeerd om menselijke ethische beslissingen in een model te vangen. Dat deden ze door mensen in Virtual Reality een auto te laten besturen tijdens een mistige avond in een woonwijk. Tijdens die ritten werden de deelnemers voor dilemma's gesteld, bijvoorbeeld door te kiezen waar ze - om een ongeluk te voorkomen - op zouden inrijden. Een lantaarnpaal bijvoorbeeld, maar ook dieren en mensen in zero-sum-situaties.

Die beslissingen werden in een model gegooid en daarna kregen de verschillende 'obstakels' een bepaalde levenswaarde toegekend. U kunt wel nagaan hoe dit precies gebruikt gaat worden voor het berekenen van ethische beslissingen. Als u wordt kapotgereden door een dergelijke MoralPilot omdat anderen belangrijker werden geacht, kun u een klacht indienen bij het Duitse team van proefkonijnen.