In de afgelopen week daalde het aandeel Tesla op de New Yorkse beurs met maar liefst 15%. Reden daarvoor is de ingezakte afleveringen van nieuwe Tesla's. De batterijfabrikant bouwde het afgelopen halfjaar wel meer auto's, maar kreeg ze niet meer verkocht. Met name in Californië, thuisstaat van het bedrijf en milieuparadijs, wilden veel minder mensen een elegante batterijwagen van Elon Musk hebben.
Een andere reden is de problemen bij het maken van de 110 kWh batterijpakketten, toch wel een van de belangrijkste onderdelen van een accu-auto. Musk bracht op maandag nog semi-goed nieuws naar buiten: vandaag rollen de eerste Tesla Model 3's van de band in de fabriek. Je zou zeggen dat investeerders daar verheugd op reageren. Wat Musk er niet bij zei, was dat de verwachtte productie eind dit jaar (tegen de 20.000 stuks per maand) veel minder hoog ligt dan hij aanvankelijk beloofde. Eind dit jaar hadden er al 100- tot 200 duizend van de goedkope Tesla gebouwd moeten zijn.
Met een marktkapitalisatie van $51,8 miljard was het rond het Amerikaanse middaguur op donderdag gedaan met de leiding van Tesla op de Amerikaanse automarkt: General Motors nam de eerste plek weer over. De Generaal is nu ruim een miljard meer waard dan Tesla.
Overigens vinden analisten van Goldman Sachs dat het aandeel van de automaker nog eens door de helft zou moeten. Opzich is dat met hun beperkte aanbod en afzet niet vreemd.