RDW ontdekt sjoemelsoftware in Suzuki en Jeep

Uit onderzoek van het RDW blijkt dat de dieselmotoren Suzuki Vitara en Jeep Grand Cherokee meer uitstoten dan is aangegeven en dat de fabrikanten daar geen aannemelijke verklaring voor kunnen geven. Oftewel, er wordt weer gesjoemeld.

Naar aanleiding van Volkswagens dieselgate besloot het RDW dertig dieselmodellen die een typegoedkeuring hebben gekregen nogmaals grondig te testen. Eerder kwam daar al uit dat zestien van de dertig testobjecten zakten voor deze extra test. In veertien gevallen kon de fabrikant aannemelijk maken dat de extra uitstoot noodzakelijk is voor de bescherming van de motor, maar in twee gevallen kwamen de autobouwers niet met een goed excuus.

De Jeep Grand Cherokee en de Suzuki Vitara stoten te veel stikstof uit en dat mag niet. Het RDW gaat deze modellen nog verder onderzoeken, maar ondertussen is ook het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Die gaat bekijken of er nog een straf volgt voor Jeep of Suzuki. Zo zou er een verbod kunnen komen op de verkoop tot het probleem is opgelost, maar ook een verplichte terugroepactie, het betalen van een schadevergoeding of een flinke boete behoort tot de mogelijkheden. 

Fiat Chrysler Automobiles (moederbedrijf van Jeep) heeft aangekondigd om deze maand met een update voor de Jeep Grand Cherokee te komen met het doel de emissies in de praktijk te verlagen. Na het verschijnen van deze update gaat het RDW het model nogmaals onder de loep nemen en kijken of de stikstofuitstoot dan wel aan de norm voldoet.

Ook Suzuki komt met een software-update waarmee plots niet meer gesjoemeld wordt. Het RDW ontdekte dat de Vitara meer ging uitstoten als de motor langer draaide dan de gebruikelijke emissietest. Daarmee lijkt de fabrikant opzettelijk getracht te hebben de uitstoottest te bedonderen middels tijdsafhankelijke emissiebesturing. Hoewel dit in de update is verdwenen, gaat het RDW de oude versie verder onderzoeken om precies te ontdekken hoe het gesjoemel in zijn werk ging. Het OM bekijkt ondertussen welke regels hiermee zijn overtreden. Deze zaak krijgt ongetwijfeld nog een vervolg.