De 'Servische aasgier' is terug voor een F1-poging

Met maar tien constructeurs is het Formule 1-veld de laatste jaren eigenlijk tamelijk leeg. Tijd voor wat nieuws, vindt ook Zoran Stefanovic van Stefan GP. Hij doet voor de zoveelste keer een gooi naar een van de vrije gridplaatsen.

In 2009 en 2010 was Zoran Stefanovic er al heel dichtbij. Toch lukte het hem toen niet om Bernie Ecclestone en kersverse FIA-president Jean Todt te overtuigen van de serieusheid van zijn plannen. Inmiddels is het alweer een paar jaar verder en is het tijd voor een nieuwe kans voor Servië, aldus Stefanovic. 

Gisteren was de zakenman met de James Bond-schurkennaam (en die volgens Ferrari slechts een aasgier is) weer eens op de grid te vinden. Tegen Autosport deed hij zijn verhaal: "Ik ben in Oostenrijk omdat ik met Ross Brawn heb afgesproken. Ik ben een nieuw F1-team aan het opzetten in Italië."

Interessant allemaal maar wie is die Zoran dan? En waarom zou het plan nu wel werken? Eerst even de historie. Van 2002 tot en met 2009 reed Toyota in de Formule 1 rond. Het bedrijf staakte zijn deelname aan de koningsklasse in 2009 echter abrupt toen ze voor het eerst in de geschiedenis een verlies moest noteren. Stefanovic was toen al met het team in gesprek over een samenwerking en zag een mooie kans om het complete team over te nemen. 

De deal was zo goed als rond en de auto's werden al gebouwd, maar toch zagen Bernie en Jean het niet zitten met de Serviërs. Een duidelijke reden gaven ze er niet bij, en dat bracht Zoran ertoe om een klacht bij de Europese mededingingsautoriteiten in te dienen. Niet heel verstandig als je vriendjespolitiekclubs als de FIA en circus Ecclestone binnen wilt komen.

De weigering kwam waarschijnlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ten eerste was Stefanovic' berijf AMCO Korporacia niet erg winstgevend. In 2008 bedroeg de omzet 310 duizend euro. Niet bepaald genoeg om een raceteam mee in de lucht te houden. Zoran wuifde dat bezwaar echter weg aangezien 'een F1-team betaald wordt van sponsorinkomsten'. Dat principe moet hij misschien maar eens aan Manor Racing en Sauber uitleggen. Of andersom.

Een andere reden om te twijfelen aan de F1-waardigheid van Stefan GP (zoals het team moest gaan heten) is de technische man: Mike Coughlan. Dat is de man die ongeveer tien jaar geleden horizontaal de voordeur uitvloog bij McLaren nadat bleek dat hij allerlei van Ferrari gestolen data had aangenomen. Overigens is het opvallend dat ook Toyota's Formule 1 team destijds met die data in verband werd gebracht.

Nadat de pogingen om met het Toyotateam verder te gaan stranden, zeggen de twee partijen hun samenwerking op. Stefanovic geeft echter niet op en in 2014 wordt zijn naam weer in verband gebracht met een hernieuwde poging om mee te racen in 2015. Ook op dat moment blijkt Bernie Ecclestone een van de dwarsliggers.

Anno 2017 is de klein Britse bejaarde echter van het toneel verdwenen. De naam Stefan GP is daarom weer van stal gehaald. Nu is het plan om de F1-renstal in de buurt van Parma te vestigen. Voormalig Williams- en Ferrari-techneut Enrique Scalabroni is ingehuurd om het team op te zetten. Stefanovic laat er wederom geen gras over groeien: "Before coming to Austria I've put together some very important agreements: I defined that it will be based in Parma, which is located a reasonable distance from the wind tunnel. I've also signed a contract with a specialist in aerodynamics to help work on the project."

Het doel is om 2019 met een auto aan de start te komen. Zeker met de huidige vernieuwing van het management is dat wellicht haalbaar. Toch zou het misschien verstandiger zijn als Stefan GP een jaartje of twee wacht totdat de nieuwe regels van kracht zijn geworden. Wat heeft het immers voor een zin om een auto vanaf de grond te ontwikkelen als het design anderhalf jaar later alweer compleet overboord gegooid moet worden voor de nieuwe reglementen.